20190212

🇹🇷 🍇Yerel Tohumlar Yüzyıllarca Korunacak -🍎🌱🍅 “Yerel Tohum, Ulusal Güç”

YEREL TOHUMLAR YÜZYILLARCA KORUNACAK !!

Muğla yöresine ait endemik bitkiler, yerel -atalık tohumlar,  Muğla’ya has çeşitli meyve türleri ve daha bir çok bitki türünün korum altına alınması amacıyla, Muğla’da önemli bir tohum merkezi kuruldu.

Yerel Tohum Merkezinin  sloganı  “Yerel Tohum, Ulusal Güç”
29 Ekim 2016 tarihinde geçici yerinde hizmet veren merkez,  16 Ağustos 2018 tarihinde ise şuan ki yerinde hizmet vermeye başladı.

Türkiye’de ilk defa bir yerel yönetim bünyesinde kurulan bu laboratuvarınçalışmalarını bir kaç kez yakından görme ve inceleme şansımız oldu. Gerçekten özveriyle,  büyük emeklerle yürütülen örnek bir çalışma ve örnek bir ekiple yürütülen  önemli bir merkez.
Bu merkezde sadece yerel tohumları  yaşatmakla kalmayıp, nesli tükenen türleri de koruma altına alarak, çoğaltılmasını, üretilmesini ve paylaşılarak yayılmasını sağlıyorlar.
Muğla yöresine ait, Kılçık Kekiğiadlı bitki bu merkezde  -198derecede sıvı azot içerisinde koruma altına alındı.  Ve bu bitki, Muğla’da bu şekilde koruma altına alınan ilk bitki oldu.
Ayrıca Muğla Büyük şehir Belediyesi tarafından kurulan Tıbbi  Aromatik  Bitkiler  ve  Yerel Tohum Merkezi’ de bölgeye ait bitkiler üzerinde önemli çalışmalar yapılmaktadır.
4 bin metre karelik alanda yerel-atalık tohumların hastalık-zararlı, çimlenme yeteneği analizleri yapılmakta ve bu tohumlar ekilip çoğaltılarak, üreticiye ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

Temiz fide, temiz -tohum elde etmek  amacıyla doku kültürü çalışmalarının yapılması da planlanmaktadır.
Yerel tohumlardan yeniden aldıkları sağlıklı tohumları kendi bünyelerinde kurdukları tohum bankasında muhafaza etmektedirler.

Bu merkezde 65 çeşit sebze-meyveye ait  698 çeşit yerel-atalık tohum bulunmaktadır.
Bunların yanında, Muğla yöresine ait sebze ve meyvelerden işlenmiş ürünlerin elde edilmesi amacıyla ayrıca Meyve Sebze Kurutma Tesisi’de hizmet vermektedir.
Ayrıca bitkilerde hastalık ve zararlılarla  mücadele  kapsamında kullanılmak üzere  doğal ilaç üretim denemeleri de  bu laboratuvar da yapılmaktadır.
Bunların yanında atık yağlardan biyodizel yapımı, zeytinyağlı sabun yapımı, elde edilen eterik yağlardan  ise kolonya ve doğal kozmetik ürünlerin  üretimi konusunda da denemeler yapılmaktadır.

Bu önemli tesisin bünyesinde bulunan;
*Yerel Tohum Deneme Parselleri
*Tıbbi-Aromatik Bitkiler Parselleri
*Tohum Test Laboratuvarı
*Tıbbi-Aromatik Bitkiler Laboratuvarı
*Kriyoprezervasyon ve Doku Kültürü Laboratuvarı
*Distilasyon Tesisi
*Tohum Odası

Bu merkezlerde, atalarımızdan bize kadar ulaşan çocuklarımızın, torunlarımızın emanetleri korunmaktadır. Bu merkezlerde ayrıca,  İlköğretimden başlayarak,  üniversite öğrencilerine kadar her yaş grubunda öğrencilere ve ilgi duyan herkese   yerel tohum ve tıbbi-aromatik bitkiler alanlarında düzenlenecek eğitimler verilecektir.
Yerel tohumların  her biri altından daha kıymetlidir, her biri bağımsızlığımızın temel tohumudur.

Muğla’ya ait endemik bitki türlerinin, yerel tohumların dondurularak koruma altına alınması gelecek nesillerin emanetine sahip çıkmaktır.
Yerel tohumlar, endemik bitkiler ve doğal zenginliklerimiz üzerinde bu kadar çok kirli oyunlar oynanırken, millet olarak bu çalışmalara destek vermek zorundayız.
Bu uygulamaların tüm yurtta yerel yönetimlere örnek olmasını diliyoruz.
Bunun için de herkesin öncelikle kendi bölgesine ait her türlü tohuma, bitkiye, toprağa, ağaca, suya hatta taşa bile sahip çıkması gerekir.
Bağımsızlığımızın temeli tohumdur, topraktır, tarımdır.