20190228

Liselilerden tüketim budalalığına karşı proje

Liselilerden tüketim budalalığına karşı proje

Aydınlık Gazetesi
TÜBİTAK’ın lise öğrencileri için düzenlediği araştırma projesi yarışmasına bu yıl 12 bölgeden 16 bin 669 proje başvurusu oldu. 50’nci yılındaki yarışmada Ege Bölgesi projeleri İzmir Fuarı’nda sergilendi.

HAYATİ ÖZCAN / NURCAN CANDAN
Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Uşak ve Muğla illerinden bin 114 proje bölgede derece almak için yarışıyor. Proje koordinatörü Prof. Dr. Gül Ünal Çoban, büyüme ve kalkınmanın ancak insan gücüyle, bilimsel düşünce ve çalışmalarla gerçekleşebileceğini söyledi. 8-12 nisan günlerinde bölge birincilerinin final yarışması yapılacak. Ege Bölgesinin liselileri ise Aydın Kadınları’ndan Raspberry Pi İle Görme Engelliler İçin Yardımcı Teknoloji Tasarımı’na, Ulusal Parmak İzi Toplu Taşıma Sistemi’nden Bulut Tabanlı Akıllı Kuyruk Sistemi’ne birbirinden ilginç projelerini sergilediler.
Dr. Güngör Anadolu Lisesinde okuyan Ateş Mercan ve İrem Tatlıdil, AVM kültürüne eleştirel bir bakış sunan Liseliler Alışverişte projesini anlattı. Proje liselilerin bilinçli tüketici olmasını hedefliyor. Bu amaçla, proje için liseli gençler İzmir’de 300 yaşıtına anket yaptı. 23 sorudan oluşan ankette 9’ncu sınıfların yüzde 13’ünün alışverişte markayı önemsediği, 11’nci sınıfların marka üzerinden alışveriş yaptıkları, 12’nci sınıfların ise yüzde 32’sinin alışverişte tercihinin marka olduğu ortaya çıktı. Ateş Mercan, "Aileler liselilere evlerinin ihtiyaçları ile ilgili alışveriş listesi hazırlayıp sorumluluk vermeliler. Kredi kartları çocukların tüketimini kamçılıyor. Liseliyi kredi kartından uzak tutmak gerekir. Okullarda alışveriş tuzakları ve marka tutkusu, neden ve nasıl tasarruf yapılır gibi konular üzerine konferanslar verilmeli. MEB eğitim öğretime ek dersler eklemeli" dedi. İhtiyaçla tüketim arasındaki farkı öğretilmesi gerektiğini söyleyen İrem Tatlıdil de, "Tüketim liselilerde genellikle sosyalleşme aracı olarak görülüyor. Aileler haftalık harçlık vererek tüketimi kısabilir. En iyi en ucuz ürünü nasıl seçeceği liselilere öğretilmeli" diye konuştu.

Alıntı/Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr/liselilerden-tuketim-budalaligina-karsi-proje-toplum-mart-2019

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...