20190213

Deniz Temizliğinde Önemli Atılım: Türkiye, Verimi Arttırılmış Doğal Emici Madde Üretti!


Sentetik boyalar, tükettiğimiz ürünlerin vazgeçilmez parçalarından birisidir. Kağıt, tekstil ürünleri, plastikler, kozmetik ürünleri ve besin sektöründe sentetik boyalar yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu boyalar, deniz kirliliğinin önemli parçalarından birisidir.

Karmaşık moleküler yapılara sahip olabilen sentetik boyaların bir kısmı doğa için toksik özelliğe sahiptir; bazı diğerleri Güneş ışınlarını bloke ederek su ekolojisini bozar. Yapısına bağlı olarak bazı boyaların metabolik yıkımı sonucu ortaya çıkan yeni kimyasallar, insan sağlığını da tehdit edebilmektedir.

İşte bu nedenlerle boyaların filtrelenmesi ve sulara karışması önemlidir. Ne yazık ki sentetik boyalar ışığa, suya ve birçok kimyasal maddeye karşı dirençli yapıdadır; dolayısıyla bu kolay bir iş değildir. Bugüne kadar çökeltme, ışıkla bozma, iyon değişimi, oksidizasyona sebep olan kimyasallar, zarsı dokular ve elektrokimyasal yöntemler ile suların sentetik boyalardan arıtımı denenmişse de, bunların hemen hiçbiri ekonomik ve etkili bir yöntem sunamamıştır.

Belki bir tanesi hariç: Adsorbsiyon olarak da bilinen "bağlanma" yöntemi.

İşte yaptıkları yeni çalışmada, Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yrd. Dr.Öğr. Üyesi Hakan Kaygusuz, İTÜ’den Prof. Dr. Bedia Berker’in araştırma grubu ile birlikte yarı-kriyojelleşme adını verdikleri bir teknik sayesinde verimi artırılmış adsorbanlar üretmeyi başardı. Dr. Kaygusuz bu yöntemi şöyle anlatıyor:


Yarı-kriyojelleşme yönteminin çalışma prensibini gösteren bir görsel. Turuncu çizgiler aljinat zincirlerini gösteriyor. Siyah çizimler yarı-kriyojel katmanlarını gösteriyor. Metilen mavisi gibi sentetik boyalar, van der Waals kuvvetleri aracılığıyla bu yapıya bağlanıyor ve sudan egale edilmiş oluyor.Water, Air, & Soil Pollution

Alıntı/Kaynak: https://evrimagaci.org/deniz-temizliginde-onemli-atilim-turkiye-verimi-arttirilmis-dogal-emici-madde-uretti-7613#.XGPyIgnvLXc.twitter