20190208

'Anadolu bozkırında kendi başına açan çiçeklerden biri Aziz Sancar'




Anadolu bozkırında kendi başına açıp solan çiçekler…
9 Temmuz 2017


“Vatanın dağlarında bayırlarında kırlarında, hatta en ücra yerlerinde kendi başına açıp solan çiçek bırakmayacağız” diyordu Hasan Ali Yücel… Bu yurtsever idealle yola çıktılar, İsmet İnönü'nün himayesinde, İsmail Hakkı Tonguç'la birlikte Köy Enstitülerini kurdular.

*

Bu enstitülerden yetişen öğretmenler, “kendi başına açıp solan çiçek bırakmamak” için Anadolu bozkırının en ücra yerlerine dağıldılar.

*

Biri, Mardin'e gitmişti.
Savur'a.
Öğrencilerinin elbette hepsi garibandı ama, biri vardı ki, onun ayakkabısı bile yoktu, yalınayaktı, sekiz çocuklu ailenin yedi numarasıydı, annesi babası okuma yazma bilmiyordu, zaten Türkçe de bilmiyorlardı, Arapça konuşuyorlardı, çocuklarının okumasını, meslek sahibi olmalarını istiyorlardı, çocukta da müthiş bir okuma azmi vardı, tek göz odada, herkes uyuduktan sonra bile gaz lambasının ışığında çalışırdı. Köy entitüsü mezunu idealist öğretmen, o çocuğun hayatını değiştirdi, teşvik etti, cesaret verdi, o ücra köşede yitip gitmesine, “kendi başına açıp solmasına” müsaade etmedi.

*


O çocuk, Aziz Sancar'dı.
Nobel ödülü aldı.
Türkiye'nin gururu…
İnsanlığın umudu oldu.

*

“Bu ödülü, Atatürk'e, Cumhuriyet'e, idealist öğretmenlerime borçluyum” dedi.

*

Aziz Sancar'ın temel eğitimini aldığı Mardin'de yeni Aziz Sancarlar keşfedebilmek için, geçen sene, Aziz Sancar Bilim Olimpiyatları başlatıldı. Mardin'deki tüm okullar katıldı.

*

Mardin Mazıdağı ilçesindeki Cumhuriyet ilköğretim okulunun öğrencileri, matematik ve fen sorularının tamamına doğru cevap vererek, birinci oldu.

*

Çünkü… Köy enstitüleri karşıdevrim tarafından çoktan kapatılmıştı ama, bu memleketin hâlâ binlerce idealist öğretmeni vardı. Pekçok kişinin haritadaki yerini bile gösteremeyeceği, asla gitmek istemeyeceği ücra yerlere gönüllü olarak gidiyor, “kendi başlarına açıp solmamaları” için çocuklarımızı yetiştiriyorlardı.


Yılmaz Özdil'in yazısından alıntı
Alıntı/Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/yilmaz-ozdil/anadolu-bozkirinda-kendi-basina-acip-solan-cicekler-1925226/

📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...