20171031

Arkeoloji: Bilecik’te İlk Çiftçi Topluluklara Ait İzler Bulundu

Bilecik’te İlk Çiftçi Topluluklara Ait İzler Bulundu

Bilecik’te yürütülen yüzey araştırmalarında, Neolitik döneme ait çanak çömlek parçaları bulundu.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Sarı ve öğrencilerinin Bilecik’te köy köy gezerek yürüttükleri arkeolojik yüzey araştırmalarında, önemli bulgulara rastlandı.

Sarı, AA muhabirine, 2013-2014 yıllarında kentte yüzey araştırması yapmaya karar verdiklerini belirtti. Bilecik’in güneyi ve kuzeyinin iki farklı kültürü yansıttığı düşüncesiyle çalışmalara güney kesimden başladıklarını anlatan Sarı, “Geçen sene güney kesimde Bozüyük civarında yaptığımız araştırmalarda saptadığımız çanak çömlek ve taş aletlere dayanan buluntular, buranın şimdiden en azından M.Ö. 6500 yıllarına kadar gittiğini bize gösterdi” diye konuştu.

Daha çok kuzey kesimlerde gerçekleştirdikleri 2017 araştırmalarını da tamamladıklarını bildiren Sarı, bu araştırmanın sonuçları üzerindeki değerlendirmelerinin ise devam ettiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcilerinin de araştırmaları sırasında kendilerine eşlik ettiğini anlatan Sarı, şöyle devam etti: “Araştırmalarımız süresince özellikle geçen sene Bozüyük’te, bu sene Söğüt, Yenipazar, Gölpazarı ve İnhisar civarında höyük, mağara gibi eski çağlara ait kültür dolguları içeren yerleşim yerleri saptadık. Genellikle aktiviteler nedeniyle yüzeyde görülebilen çanak çömlek parçaları, küçük çakmak taşından alet parçaları gibi bulgulardan yola çıkarak, bu bölgelere ne zaman yerleşildiğini, buluntuların işlevlerini, hangi döneme tarihlendirildiğini söyleyebiliyoruz.”

Araştırmalarının süreceğini belirten Sarı, “Son birkaç yıldır yaptığımız yüzey araştırmalarının sonuçlarına göre, Bilecik’in dip tarihinin şimdilik 8500 yıl öncesine gittiğini söyleyebiliriz. Çünkü “Fikirtepe Kültürü (İstanbul ve yakın çevresinde neolitik çağda yaşayan insanların yaşam tarzlarına verilen ad)’ diye adlandırılan ve ilk çiftçi topluluklara ait kültürü yansıtan çanak çömlek parçalarına rastladık” değerlendirmesinde bulundu.

06.10.2017 Anadolu Ajansı