20190620

ABD’nin en büyük festivaline Karagöz geliyor

Puppeteers of America’nın ev sahipliği yaptığı Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük festivaline geleneksel gölge oyunu Karagöz seyirciyle buluşacak


Forum USA

UNESCO tarafından dünya somut olmayan kültürel miras listesine alınan geleneksel gölge oyunu Karagöz tarihinde ilk defa Amerika’nın en büyük ve köklü festivalinin programına alındı. U.S. Karagoz Theatre Company’nin sahneye taşıyacağı ‘Büyülü Ağaç’ adlı oyun, oyuncu-yazar Ayhan Hülagü’nün yorumuyla 65. Ulusal Kukla Festivali’nde yer alacak.

U.S. Karagoz Theatre Company, yurt dışında geleneksel sanatlar üzerine çalışmalar yürüten bir ekip. Amerika’nın başkenti Washington DC’de kurulan tiyatro, yabancı gruplarla gölge oyunu üzerine beğeni toplayan projeler üretti, Karagöz’ü uluslararası tiyatrolarda görücüye çıkardı, uluslararası bir çok festivalde sahne aldı. Geçtiğimiz yıl Karagöz’ü 500 yıllık tarihinde ilk defa Broadway’e taşıyarak büyük başarıya imza atan tiyatronun kurucusu Ayhan Hülagü, şimdi bu sanatı Amerika’nın en büyük festivalinde seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor.


Bu yıl 65. Defa düzenlenen festivale dünyanın en iyi 35 üniversitesinden biri olan Minesota Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Puppeteers of America’nın organize ettiği dev şenliğe uluslararası alanda kendini kanıtlamış 20 sanatçı katılıyor. Dev festivalde son dönemde Amerika’da yaptığı çalışmalarla büyük beğeni toplayan sanatçı Ayhan Hülagü’nün Karagöz çalışmaları seyirciyle buluşacak.

Hülagü’nün Muhittin Sevilen’in Kanlı Kavak oyunundan uyarlayıp sahneye taşıyacağı ‘Büyülü Ağaç’ adlı oyun, 16-21 Temmuz tarihleri arasında özel gösterimlerle izleyiciyle buluşacak. Başarılı sanatçı aynı festivalde Karagöz üzerine atölye çalışmaları düzenleyip, Amerikalı sanatçılarla birlikte ortak bir kukla sergisi açacak. Hülagü aynı zamanda Dünya UNIMA gününde de ‘Global Perspektif’ adlı bir oturumla aynı üniversitede konferans verecek. Ayhan Hülagü, Karen Smith, Dmitri Carter, Melinda Markell, Jeremiah Bartram ile birlikte Karagöz özelinde kukla ve geleneksel sanatlar üzerine konuşacak.

Karagöz’ün Amerika’da gördüğü ilgiden memnun olduğunu dile getiren Hülagü, geleneksel gölge oyununun yurt dışındaki algısının Türkiye’dekinden çok farklı olduğu düşüncesinde. ‘’Amerika’da geleneksel ve farklı olana ayrı bir ilgi ve alaka var. Türkçe yaptığım gösterileri dahi sonuna kadar izleyen bir izleyici kitlesi mevcut. Gösterilerimi ingilizce yapmaya başladıktan sonra çok geniş kitlelerle buluşmaya başladım. Miami’den New York’a bir çok şehre turne yaptım. Grait Plain Puppet Train, La Mama Puppet Festival gibi uluslararası festivallerde sahne aldım. Karagöz’ün şimdi Ulusal Kukla Festivali’nin programına alınması, kukla dünyasındaki ona olan merakın bir yansıması. Bu büyük buluşmaya benim ve tiyatromun aracı olması ayrı bir gurur.’’ açıklamasını yaptı.