20190625

🗣 "Avrupa Lozan'da bize şeriatı dayattı"



"Avrupa Lozan'da bize şeriatı dayattı"
Araştırmacı-Yazar Cengiz Özakıncı, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kadıköy Şubesi’nin düzenlediği “95. Yılında Lozan” başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Sabriye Aşır

Yazar Cengiz Özakıncı, Lozan Barış Konferansı’nın Fransız devletince “secret” (gizli) damgasıyla yayımlanan tutanaklarının, gerçekte hiç bir gizli yanının bulunmadığını; bu “sözde gizli ”tutanakların Türkiye’de neredeyse 50 yıl önce Seha L. Meray tarafından Türkçe’ye çevrilerek 1969’da Siyasal Bilgiler Fakültesi’nce “Lozan Barış Konferansı: Tutanaklar Belgeler” başlığıyla 8 cilt olarak yayımlandığını açıkladı. Lozan Barış Konferansı’nın “secret” (gizli) damgalı Fransızca tutanakları ile Seha L. Meray’ın Türkçe çevirisini karşılaştıranların, arada herhangi bir fark olmadığını göreceklerini söyledi. “Lozan Barış Antlaşması’nın süresi yüz yıldır, 2023’te bitiyor” diye bir söylentinin yayıldığını belirten Özakıncı, barış antlaşmalarında süre bulunmadığını, Lozan Barış Antlaşması’nda, şu ya da bu maddenin şu ya da bu imzacı devlet tarafından ihlal edilmesi durumunda ne yapılacağı gösterildiği gibi, şu ya da bu maddede değişiklik isteyenlerin hangi yolu izlemeleri gerektiğinin de gösterildiğini; antlaşmanın değişen durumlara uyum sağlama özelliğini gösteren bu durumun,onun süresizliğini pekiştirdiğini anlattı. Özakıncı, “Lozan’ın “secret” (gizli) damgalı Fransızca tutanaklarını yayınladım. Bütün dünya erişebilir. Bu tutanaklarda ne 100 yıl süre var, ne “hilafetin kaldırılması Lozan’da emredildi” gibi maddeler var” dedi.

    

Alıntı/Kaynak: https://odatv.com/avrupa-lozanda-bize-seriati-dayatti-31071816.html


📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...