20190620

Osmanlı’dan ABD’ye Türk göçleri belgesel oldu




1900’lü yılların başında Osmanlı İmparatorluğu’ndan Amerika Birleşik Devletleri’ne Müslüman göçlerini anlatan “Uzun Yolculuk” belgeseli, izleyicilerle buluşuyor.

ABD’ye özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu’dan Müslüman göçlerini anlatan belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini iki dedesi ABD’ye göç eden Mesut Gengeç üstlenmiş.

Anadolu’dan ABD’ye yaklaşık 50 bin Müslüman’ın göç hikâyesini anlatan Uzun Yolculuk belgeseli, bu zorlu ve uzun yolculuğa odaklanıyor.

ABD’ye göç eden Türklerin çocukları ve torunlarıyla da röportajların bulunduğu belgeselde, aynı zamanda Prof. John Grabowski, Prof. Heath Lowry ve Dr. Işıl Acehan gibi akademisyenlerle de ABD’ye ilk Türk göçleri hakkında röportajlara yer veriliyor.

Hazırlanan dramalarda ise gazeteci-yazar Bülent Günal’ın ‘Harputlu Hasan’ romanından esintilere yer verilmiş. Belgeselde Hasan ve Hamit adında iki çocuk 1914 yılında Harput’tan yola çıkıyor; onların gözünden Anadolu’yu katedip Amerika’ya ulaşılıyor. Belgeselde yıllar sonra Harput’a dönüşleri de yer alıyor.

Yurt dışındaki uluslararası festivallerde de gösterilecek “Uzun Yolculuk” belgeseli, Türkiye’de başta Elazığ, Bingöl, Kapadokya, Foça, Gökçeada; ABD’de ise New York, Ellis Adası, Boston, Salem olmak üzere 15 ayrı noktada çekildi.

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği ve drama canlandırmaların yer aldığı Uzun Yolculuk’ta Ali Sürmeli, Rıza Akın, Coşkun Çetinalp gibi ünlü oyuncular da rol alıyor. 120 dakikalık belgeselin metin yazarı ve genel koordinatörlüğünü Bülent Günal’ın, proje sorumluluğunu Yılmaz Aydın’ın, editörlüğünü Cansu Oyan ve Ceyhun Şenkal’ın üstlendiği belgeselin müziklerinde ise Vatanım Sensin, Payitaht Abdülhamid, Seddülbahir 32 Saat dizilerinin de müziklerini yapan Yıldıray Gürgen’in imzası bulunuyor.

Alıntı/Kaynak:https://forumusa.com/amerika-usa-amerika-birlesik-devletleri/osmanlidan-abdye-turk-gocleri-belgesel-oldu/