20200208
🎞 Selimiye Camii Sırları ve Mimar Sinan Dehası
Osmanlı-Türk sanatının ve dünya Mimarlık tarihinin baş yapıtlarındandır.
Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği anıtsal yapı. Mimarlık tarihinde en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelenen Selimiye Camisi 2.475 m2'lik bir alanı kaplar, yerden yüksekliği 43.28 m. Çapı 31.30m. ve 2000 ton agırlıgında kubbesiyle izleyenleri büyüler.
Bu kubbe o donem dünyanın en büyük kubbesi ne sahip olan ayasofyayıda geride geride bırakmıştır.
Selimiye'nin kubbesi bu anlamda ,Sanayi öncesi mimaride tek kubbeli Mekan yapılarının gelişmesini en son noktaya taşıyan "doruk nokta" olarak kabul edilir.
Bu büyük kubbeyi kucaklayan bir görünüm sunar minareler
3,80 cm. çapında,ve 85 m. yüksekliğindedir. Selimiye'den yüksek tek minare ise Delhi'deki Kutb-Minar'dır. Ancak bu minare Selimiye minarelerine göre çok kalındır
Selimiye Camisi Minarelerinin ikisinde şerefelereçikmak için üçer merdiveni vardır.bu 3 merdiven farklı şerefelere çıkılda aynı minarede kimse birbirini göremez.
1913 yılındaki Bulgar kuşatmasında camiye isabet eden top izlerinden biri hala görülebilir durumdadır. Sultan Mahfeli yönünde bulunan bu iz, 1930 yılında Atatürk'ün Edirne'ye yaptığı ziyarette Onun emriyle ve bir "ibret" olarak yerinde bırakılmıştır.
İç mekanda
Mahfelin tavanında sonsuzluğu temsil eden Çark-ı Felek bulunur. Son restorasyonda yenilenmiş olan Çark-ı Felek, burada, Caminin sonsuza kadar yaşaması dileğini anlatır.
Yine içmekandakiTerslale Motifi
En Çok Merak Edilen Motiftir.
Müezzinler Mahfeli'nin kuzeydoğu yönünde; köşedeki mermer ayağında, Bir küçük ter lale motifi bulunur.Yaygın söylenceye göre bu lale, Cami arsasının sahibi olan ve burada lale yetiştiren kişinin, arsaya Cami yapımı için çıkardığı güçlük ve ters tutumunu sembolize etmektedir.
Terslale Dahil Selimiye Çinilerinde 101 Ayrı Lale Motifi Kullanılmıştır.
Sinan Selimiye Camii'nin kış aylarında sıcak olması için caminin tabanına yaptığı kanallardan hamamın sıcak suyunu dolaştırarak cemaate yerden ısıtma sistemini uygulamıştır.
Selimiye Minberi'nin sağ ve sol yanındaki bölümler mermerden olup muhteşem işçiliği ile görenleri büyüler.
Çini kaplı bir külahı vardır. Bu mimber
Örnekleri arasında en zarif mermer işçiliğini temsil eder.
Camii tamamladıktan sonra, o dönemde elektrik olmadığı için Camii içerisine 275 adet kandil koydurarak yapının aydınlanmasını sağladı. Daha sonra bu kandillerden çıkan isin Camii içerisine ve özellikle kubbeye zarar vermemesi için orta kapının hemen üst tarafında bir is odası yaptı. Ve Camii içerisinde kubbeye yakın olan bölümlere karşılıklı iki menfez açarak kandillerden çıkan isin hava akımına uğrayıp, mihrabın tam aksi yönüne hareket ederek, kapının üstünden dışarı açılan 4 adet pencereden içeriye çekilip bu is odasına girmesi sağlandı.
Mimar Sinan hava akımının is odası yönüne olmasını sağlamak için Camii "İs Odası" merkezli yapmıştır yani daha camiyi yapmadan rüzgarın bölgedeki akım yönünü hesaplamış ve is odasını kafasında planlamış, koca camiyide bu odaya göre planlamıştır.
buradan toplanan isten elde edilen mürekkep ile yüzyıllar boyunca dini, siyasi, idari pek çok ferman ve berat yazılmıştır.
Diğer yandan tam ve kesin b,r kaynak bulamasamda halk arasında yaygın olarak şunlara inanılır:
Cami kubbesi nin tekliği Allahın birligine işeret eder,
Camisi pencereleri beş Kademeli oluşu, İslamın beş şartına iaret eder.
Vaaz kürsülerinin dört oluşu İslam'da ki dört mezhebi. Selimiye Külliyesindeki 32 kapı, İslam'ın 32 farzını . İki minarede toplam altı yol oluşu, Imanın altı şartını işaret eder."
1575 Yılında ibadete açılan cami
443 yıl emsalleri arasında bir inci gibi parlamaktadır..
⚽️🇹🇷10 Kasım ve Futbol... Galatasaray'dan ve Fenerbahçe'den10 Kasım'a özel koreografi ve müzikler
🎞️ RAMS Park'ta muhteşem taraftarımızdan muhteşem #10Kasım koreografisi! ♾️ Galatasaray'dan 10 Kasım'a özel koreografi ve mü...
-
Bu yazımızda Milli Edebiyat Dönemi'nin en önemli şairlerinden biri olan Mehmet Emin Yurdakul'un "Cenge Giderken" şii...
-
Ülkemiz yer şekilleri bakımından oldukça farklı özelliklere sahiptir. Yer şekillerindeki farklılık iklimlerin bölgelere göre değişiklik...
-
* Kün-Ay tamgası ile Türklerle ilgili Göbeklitepe'de T şeklindeki dikilitaşlarda görünen Kün-Ay tamgası, Türk kavimlerinin bayrakla...