20200219

🎞 İskit devletinin ve tarihin ilk kadın hükümdarı olan Tomris Hatun



İskit devletinin ve tarihin ilk kadın hükümdarı olan Tomris Hatun Turan coğrafyasında ki göçebeleri tek bayrak altında toplamış barışçıl bir siyaset izlerken Pers saldırısı karşısında gerektiğinde nasıl bir savaşçı olduğunu göstermiştir. Evladına ve ülkesine saldırılar karşısında Türk kadınının, bir anne ve gücün simgesi olarak günümüze kadar gelmiştir. Umarım beğenirsiniz iyi seyirler.

Tomris hatun veya Temir Hatun günümüz Türkçesiyle Demir Hatun. Milattan önce 6.yüzyıl da yaşamış olan Tomris hatun Sakaların ve bilinen tarihin ilk kadın hükümdarıdır.

Tomris Hatun’un hükmü sırasında döneminin en büyük gücü olan pers imparatorluğu saka devletinin güneyinde kalan bir çok bölgeyi ele geçirmiş ve bu durumdan cesaret alan Pers imparatoru büyük kiros Saka Türklerinin hükümdarı Tomris Hatun’a evlenme teklif etmiştir. Şayet Tomris Hatun evlenme teklifini kabul ederse Saka devleti Pers İmparatorluğunun bir parçası olacak ve döneminin iki büyük gücü birleşerek önünde hiçbir gücün duramayacağı bir imparatorluk haline dönüşecektir. Ancak Tomris Hatun bu teklifi kabul etmez. Teklifinin kabul edilmemesi üzerine yenilmez olarak anılan büyük kiros küplere biner ve devasa bir ordu toplayarak Bugünkü Türkistan bölgesine doğru hareket eder. Tomris Hatun gelen ordu karşısında en eski Türk taktiklerinden birini uygular ve Kiros’un istediği yerde değil kendi istediği savaş alanına gelinceye kadar kiros’un ordusunun karşısına çıkmaz. Yıpranan kiros’un karşısına orta asyanın derinliklerinde kendisine bağlı turan coğrafyasında ki boylardan gelen birleşik orduyla çıkar. İlk gün akşam olduğu için iki ordu savaşa tutuşmaz. Ancak Kiros sinsice bir plan yapar. İki ordunun arasına terk edilmiş bir kamp izlenimi veren çadırlar kurdurur. içinde güzel kızlar, yiyecekler ve bol miktarda şarap bulunan çadıra ansızın bir saldırı düzenleyen Tomris Hatun’un oğlu ve askerleri, kampta ki az sayıda persi öldürüp eğlenceye dalar. Yunan tarihçilerin aktarımına göre Kiros çadıra bilerek bol miktarda şarap bırakmıştır Sakalar kımız içmeye alışkın olup bir çok saka savaşçısı hayatında ilk defa orada şarap içmiştir. 

Hayatlarında ilk defa şarap içen saka savaşçıları kısa sürede sarhoş olurlar. Planları işleyen Persler birkaç saat sonra bir baskın düzenleyerek çadırı basar ve sarhoş olan Tomris Hatun’un oğlu ile içerideki sakaları öldürür. Şarabın düşmanı yenmek için kullanılması tarihte ki ilk kimyasal savaş yönetmidir.
Barışçıl bir hükümdar olan Tomris Hatun oğlunun öldürülme haberini duyunca çılgına döner ve Yemin ederek şöyle der; “Kana susamış Kiros! Sen oğlumu mertlikle değil o içtikçe zıvanadan çıktığın şarapla öldürdün. Ama güneşe ant içerim ki seni kanla doyuracağım!”

Ertesi gün başlayan savaş öyle kanlı geçmiştir ki iki ordudan da yaralanmayan tek kişi kalmamıştır. Ancak atları ile tek bir vücut gibi hareket eden Saka Türklerinin karşısında persler fazla dayanamaz ve devasa pers ordusu yok edilir. 
Binlerce pers askerinin cesedinin yattığı savaş alanında çığlıklar yükselirken Pers, Anşan, Medya, Babil, Sümer, Akad ve Dünya'nın Dört Bir Köşesinin Kralı olarak anılan Büyük kral Kiros’un cesedi bulunur. Sakalar Kiros’un kafasını keserek Tomris Hatun’un ayaklarının dibine bırakırlar. 

Tomris Hatun sözünde durur ve Büyük Kiros'un kesik başını kan dolu bir tulumun içine atar. Ve fısıldar"Hayatında kan içmeye doymamıştın, şimdi seni, kanla doyuruyorum!" der.

Bugün “akıttığı kanda boğulmak” deyimi halen türk halkları arasında kullanılmaktadır.

Pers ordusunun yok edilmesi ve Tomris Hatun’un intikamı Persler üzerinde öyle bir korku yaratmıştır ki persler bir daha orta asya içlerine sefer düzenlemeye cesaret edememiştir.

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...