20200214

📅 14 Şubat 1929 - Atatürk'ün hayvan sevgisi


~ 14 Şubat 1929 ~
Atatürk'ün hayvan sevgisi 
(Resim: 14 Şubat 1929'da Atatürk ve Afet İnan Gülhane Parkında Atatürk'ün köpeği Foks ile)

Atatürk gerçek bir hayvanseverdi. Atlar,kuşlar, ve köpeklere büyük sevgisi vardı. İlk köpeği Sofya'da ataşe iken aldığı Alp'ti. Siyah beyaz benekli bir av köpeği olan Alp, Çanakkale savaşlarında, Doğu cephesinde, Suriye'de hep yanındaydı. Fakat Nablus'ta bir bombardıman sırasında kayboldu.

Daha sonra, Kurtuluş Savaşı sırasında bir Yunan subayının terk ettiği Alber adlı köpeği sahiplendi. Cumhuriyet kurulduğunda yanında olan Alber'in ölümü Atatürk'ü çok üzmüştü.

Atatürk'ün yanında en uzun süre kalan köpek Foks'tu.Yalova'da yavruyken görüp sevmiş, sahibinin kendisine armağan etmesi üzerine Ankara'ya giderken yanına almıstı. Foks Atatürk'e cok yakındı. Atatürk'ün yatak odasında uyurdu. Atatürk her gittiği yere onu da götürürdü. Birçok resimde Foks'u Atatürk'ün yanında görmek mümkündür.

Foks hareketli ve yaramaz bir köpekti. Atatürk'ün bilardo oyununu bozar, misafirlerinin paçasına yapışır, dolaptaki ayakkabıları kemirir, köşkteki ahçıları rahat bırakmazdı. ama onun bu rahatsızlıkları Gazi'yi eğlendirirdi. Atatürk Foks'un bu davranışını hoş görme eğilimindeydi, ama arkadaşları sahibini ısıran bir köpeğin iflah olmayacağını söyleyerek onun uyutulmasında ısrar ettiler. Foks'un Atatürk'ten habersiz doldurulmuş bedeni halen Anıtkabir müzesinde sergilenmektedir.

Alıntı: Atatürk Society of America

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...