İzmir’in en güzel köyü: Şirince
Seyahat 19 Mart 2018
Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı adı gibi son derece şirin bir köy. Meyve aromalı şaraplarıyla meşhur olan köyde her taraf yeşil zeytinliklerle, meyve ağaçlarıyla çevrili. Birçoğumuzun, en azından Ege Bölgesi'nde yaşayamayanların hayatına 2012’de oldukça sansasyonel bir giriş yapmıştı. Maya Takvimi ile gündeme gelen ve uzunca bir süre popülerliğini koruyan köy kehanete göre 21 Aralık 2012’de kopacak zannedilen kıyametten etkilenmeyeceği düşünülen dünya üzerindeki iki lokasyondan biriydi. O dönem butik otelleri istila edenler mi dersiniz, köye yerleşenler mi; ortalık ayağa kalkmıştı. Olayla birlikte tüm dünyada tanınır hale gelen köyün gerek yerli gerekse yabancı ziyaretçisi halen eksik olmuyor.
Köyün Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında dolaşırken bir şekilde mutlaka ulaşacağınız yer; Çarşı. Burası aslında köyün merkezi gibi. Buradaki kafe, restoranlarda keyifli vakit geçirebilir ya da hediyelik eşya dükkanlarını dolaşabilirsiniz.
Bu bölgenin en uğrak mekanlarını soracak olursanız elbette adım başı bulabileceğiniz şirin, küçük mü küçük meyve şarabı dükkanları. Vişneli, böğürtlenli, çilekli, ahududulu, şeftalili hatta yaban mersinli şaraplardan tadım yaparak yeni lezzetler keşfedebilir son derece uygun fiyata Şirince'ye dair lezzetli bir anı satın alabilirsiniz.
Şirince'nin en meşhur yerlerinden biri de Taş Mektep Müzesi. Tarihi bir okul binası olan yapının bir kısmı şarap evi ve restoran olarak işletilirken bir kısmı da müze faaliyetini üstlenmiş. İki fonksiyonu bir arada sunmuş olmaları son derece iyi düşünülmüş. Hem bu güzel tarihi binayı, müzeyi hem de lezzetli yemekleri aynı yerde bulmak ziyaretçiler için muhteşem.
Şirince'de yeni sayılabilecek 2011 yılında inşa edilmiş Hodri Meydan Kulesini görmeden tamamlanmış bir Şirince turu olmaz. Köy için oldukça yüksek kabul edilebilecek kule 12 metre yüksekliğinde. Yapıldığı günden beri romantik akşam yemekleri, evlilik teklifleri gibi etkinliklere ev sahipliği yapan romantik kulenin manzarası da görülmeye değer.
Uzunca bir süre harap halde olan ve yakın bir tarihte Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen St. John Baptist Kilisesi'ni de atlamamak gerek. Kilisenin ilk inşa edildiği tarih bilinmiyor. İkincisi de mi var derseniz, evet. Kilise bir defa yıkım geçirdiğinden 1805 yılında yeniden inşa edilmiş. Ne badireler atlatan kilisenin bahçesi muhteşem bir manzaraya sahip.
Türkiye'nin her yerinden kolayca ulaşılabilen İzmir'e deyim yerindeyse bir uçak bileti mesafedesiniz. İzmir'e ulaştıktan sonra 85 km uzaklıktaki Şirince'ye ulaşmanın birçok yolu var. İzmir'den İZBAN'a binilip öncelikle Selçuk'a ulaşılabilir. İZBAN bu ulaşım için en makul seçim olur. Sonrasında Şirince'ye 8 km uzaklıktaki Selçuk'tan kalkan minibüslerle köye kolayca ulaşılabilir.
İzmir Şehirler Arası Otobüs Terminalinden Şirince'ye direkt otobüsler bulunmakta ancak İzmir'in terminalinin ulaşım sıkıntısı meşhurdur. Belki de terminale ulaşmak Şirince'ye ulaşmaktan daha meşakkatli olabilir. Basmane Tren Garı'ndan Denizli'ye giden trenler Selçuk İstasyonu’ndan geçer. 1 saatlik bir tren yolculuğuyla önce Selçuk'a daha sonra yine minibüs ile Şirince'ye geçilebilir. Kendi aracınız ya da kiralık bir araçla Şirince'ye ulaşmak isterseniz İzmir-Aydın Otoyolundan yine önce Selçuk'a ardından Selçuk girişindeki Şirince tabelalarını takip ederek Şirince'ye ulaşabilirsiniz.
Şirince'deki butik oteller ayrı bir “Şirince'de görülmesi gerekenler” konusu. Mütevazi atmosferi ile hayran bırakan otellerin zengin kahvaltı çeşitleri de bir o kadar tadılmaya değer. Lezzetinden sual olunmaz kahvaltılar için köyde bulunan Sihirbaz'ın Evi'ni, Güllü Konaklar'ı yada lezzetli kahvaltıya ek olarak manzara da isterim derseniz Nişanyan Hotel‘i tercih edebilirsiniz.
Kaynak Alıntı: https://www.sozcu.com.tr/hayatim/seyahat/izmirin-en-guzel-koyu-sirince/
🎞️🇹🇷Türk Dünyası'nın Yeni Bayrağı Ne Anlama Geliyor, Türk Birliği Kurulacak Mı?
ORTAK KÜLTÜR, ORTAK MİRAS Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Teş...
-
Bu yazımızda Milli Edebiyat Dönemi'nin en önemli şairlerinden biri olan Mehmet Emin Yurdakul'un "Cenge Giderken" şii...
-
Ülkemiz yer şekilleri bakımından oldukça farklı özelliklere sahiptir. Yer şekillerindeki farklılık iklimlerin bölgelere göre değişiklik...
-
* Kün-Ay tamgası ile Türklerle ilgili Göbeklitepe'de T şeklindeki dikilitaşlarda görünen Kün-Ay tamgası, Türk kavimlerinin bayrakla...