20180320

Tarihi Eserler: Herakles'in Yurda Dönüş Hikayesi


HERAKLES’İN YURDA DÖNÜŞ HİKAYESİ

Perge Antik  Kenti’nde Güney Hamamda, Klaudios Peison olarak adlandırılan galeride  İstanbul Üniversitesi tarafından  yapılan   bilimsel kazılarda 1980 yılında alt yarısı bulunan ve  Antalya Müzesinde  sergilenen  Herakles Heykeli'nin üst yarısının Amerika'da, Boston Museum of Fine Arts ve Shelby White-Leon  Levy adlı koleksiyonerlerin mülkiyetinde olduğu Glories of the Past adlı katalogda yayınlanması üzerine öğrenilmiştir.

               1990 yılında Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla avukatlarımız tarafından gerekli girişimlerde bulunulması istenmiştir. Heykelin alt bölümü üzerinden alınan mulaj, Perge'de bilimsel kazılar yapan Prof. Dr. Jale İnan'ın ve  Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu’nun  raporları ve diğer belgeler 1991 yılında New York Başkonsolosluğumuza gönderilmiştir.

Alçı kopya ile yapılan ilk denemede, eserin oturtulduğu sunî destek nedeniyle Boston Museum of Fine Arts ( Boston Güzel Sanatlar Müzesi ) ve Levy-White çifti önce parçaların birbirine ait olmadığını öne sürmüşler ancak, heykelin üst bölümü ile alt bölümü üzerinden yeniden alınan alçı mulajlar, Prof. Dr. Jale İnan'ın da yardımlarıyla 1992 yılında karşılaştırılmış ve parçaların birbirine ait olduğu ispat edilmiştir.

A.B.D, Boston Museum of Fine Arts’ta yer alan Herakles Heykeli'nin üst yarısı 25 Eylül 2011 tarihinde T.C. Başbakanlık uçağı ile Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından ülkemize getirilmiş  ve  Antalya Müzesi’ne  nakledilmiştir.

Heykelin Antalya Müzesinde yer alan alt kısmı ile Amerika’dan getirilen üst kısmı, yapılan restorasyon çalışması ile birleştirilmiştir.

Perge Antik  Kenti’nde 65 yıldır  süren  kazılardan elde edilen eserler,  Antalya Müzesine dünyanın önemli heykel müzelerinden biri olma özelliğini  kazandırmıştır.

 Böylece;  uzun yıllardır birbirinden ayrı olarak sergilenen  üstün sanat kalitesindeki bu eserle birlikte,  Antalya Müzesinin  Perge heykel koleksiyonu önemini daha da arttırarak bir   bütünlüğe kavuşmuştur.

Herakles heykeli,  09 Ekim 2011 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY'ın katılımıyla yapılan törenle Antalya Müzesi'nde  ziyarete açıldı.

Alıntı Kaynak:http://www.antalyamuzesi.gov.tr/tr/yorgun-herakles-yurda-dondu

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...