20190419

II. Abdülhamid döneminde Osmanlı Ordusunda subay yetiştirme politikası

Osmanlı, Arap unsurlarını subay olarak yetiştirmeyi özellikle Sultan II. Abdülhamid döneminde bir devlet politikası haline getirdi. Araplar, Arnavutlar ve hatta Afrikalılar harp okullarında subay olarak yetiştirilmek üzere merkeze alındılar.
Cafer EL-Askeri de söz konusu Arap kökenli subaylardandı. I.Dünya Savaşı sırasında Trablusgarp'da Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa ile birlikte çeşitli aşiretleri örgütleyerek Mısır'daki İngiliz birliklerine karşı operasyonlar düzenlediler. çeşitli başarılar da kazandılar.

Fakat Cafer El- Askeri bir süre sonra İngilizler tarafından esir edildi. Mısır'daki İngiliz esir kampında Şerif Hüseyin'in ordusuna katılması için İngilizler tarafından ikna edildi. Savaşın sonunda silahını Osmanlı'ya karşı doğrulttu. Sonrasında Irak Başbakanlığı yaptı.

Kaynak: - Eugene Rogan, Osmanlı'nın Çöküşü, İletişim Yayınları. - Mesut Uyar, Edward J. Erickson, Osmanlı Askeri Tarihi, İş Bankası Kültür Yayınları. Fotoğraf: Cafer El- Askeri

Alıntı:  Akademik Tarih @AkademikTarihTR

Aşıklı Höyük yerleşiklik MÖ 9. bin yılda başlar ve MÖ 8. bin yıl sonuna dek sürer

  Aşıklı Höyük Aşıklı Höyük, Aksaray'a bağlı Kızılkaya Köyü'nün yakınlarında yer alan arkeolojik bir alandır. Radyokarbon örneklerin...