20200517

Dünyanın en eski halısı kime ait? Türk Pazırık Halısı Nerede Sergilenmektedir?




Dünyanın en eski halısı kime ait? Türk Pazırık Halısı Nerede Sergilenmektedir?
Dünyanın en eski halısı kime ait, Dünyanın en eski halısı hangi Türk devletine aittir, Pazırık Halısı nerede sergilenmektedir, Pazırık Halısı üzerindeki figürler, Pazırık Halısı kaç yaşındadır?

Dünyanın en eski halısı Türklere aittir. Aşağıda bunun ayrıntılarını okuyacaksınız.

Dünyanın en eski halısının Türklere ait olduğu onaylandı.

Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu Hocamızdan aldığımız bilgiler şöyle:

"Rus arkeolog Rudenko, 1949’da, Altaylar’daki Pazırık kurganında bulduğu ve an itibariyle dünyanın en eskisi olan halının Türklere ait olduğunu duyurdu.

Düğüm atma şekli, üzerindeki süvari ve hayvan resimleri, Hun gülü, çakmak vb. şeklindeki süslemeler bu halının Türkler tarafından dokunduğunu göstermektedir. Halen bu motifler Türkiye’nin ve Türk dünyasının pek çok yerinde kullanılmaktadır. Hermitage müzesi yetkilileri halının Türk halısıolduğunu duyurdu. Böylece Türklerin medeniyet tarihine katkısı olmadığı yönündeki fikirler gözden düşmeye başladı.
Pazırık Halısı nerede sergilenmektedir? Pazırık Halısı kaç yaşındadır?

Halen St. Petersburg’daki Hermitage Müzesi’nde sergilenen bu halı yaklaşık 2.500 yıl öncesine aittir."







Arkeologlara göre halının M.Ö 2-3 ya da M.Ö 3-5. yy. da dokunmuş olabileceği kuvvetle muhtemeldir. Halının mucizevi bir şekilde günümüze kadar ulaşması ise mezar odası içerisine dolan suyun buzlaşması ve halının da buzun içerisinde kalmasıyla mümkün olmuştur.
Pazırık Halısı 1.83 x 2 m ebatlarındadır.

Üzerinde biniciler, süvariler, geyikler, sığınlar ve hayâli yartıklardan griffon figürleri yer almaktadır ve çok sık dokunmuştur. Düğüm sıklığı da çok fazladır. Desimetrekaresinde 3600 düğüm bulunmaktadır.

Pazırık halısı tasarım, ölçü ve şekil bakımından Türkmen halılarına çok benzemektedir. Halının atkıları da çözgüleri de çok ince yündendir.



Diğer mezar odası buluntuları eserlerin Hun Türkleri ile bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Ayıca, Pazırık halısı Türk düğümü olarak bilinen Gördes düğümüyle dokunmuştur ki bu da devrine göre çok ileri bir teknik demektir. Pazırık halısı, Türklerin halıcıkla ilgili çok eskilerden beri uzmanlaşmış olduklarını göstermektedir.
Pazırık Halısı üzerindeki figürler

Ayrıca dünyanın en eski halıları olan iki çok değerli halı da mezarda yer alıyordu. Bir tanesi keçeden, 4.5 x 6.5 metre boyutlarında ve muhtemelen duvara asılmak için yapılmıştı. 1 metreden daha büyük dikilmiş figürler de dahil olmak üzere, çok renkli bir aplike ile süslenmiş, kaliteli renkli keçeden dikilmişti. Halının merkez sahnesinde, bir at binicisi, tahtta oturan ve elinde çiçek dalı olan bir tanrıçaya yaklaşıyor.

Pazırık Halısı olarak anılan en önemli halı ise dünyanın en eski yün dokuma halısı olarak kabul ediliyor ve 183 x 200 cm boyutlarında. Radyokarbon testleri, bu halının MÖ. 5. yüzyılda dokunduğunu gösteriyor.
Dünyanın en eski halısı olarak kabul edilen Pazırık Halısı 2500 yıllık.

Her santimetrekaresinde 36 simetrik ilmek olan Pazırık Halısı’nda kullanılan gelişmiş teknik, dokuma tecrübesinin ve evriminin uzun bir geçmişi olduğunu gösteriyor. Merkez alanı kırmızı renkte olan halının etrafında hayvanlardan oluşan iki bordür var. İç bordürde geyikler yer alırken, dış bordürde ata binen erkekler yer almakta.



Pazırık Halısı detay.


Pazırık dövmeleri

Mezardaki adamın sol omzunda, kedigillerden bir avcıyı betimleyen (muhtemelen kaplan) bir dövme yer alıyor. Sağ omzunda ise bir at dövmesi var. Sağ kolda, yabani bir eşek ya da at ile çizgili bir kuyruğu olan vahşi hayvanın dövmesi var. Cildin katlanması nedeniyle bu figürler fotoğraflarda tam olarak görülemiyor. Ellerinde bazı kuş figürleri bulunurken, bacaklarında ise bir grup toynaklı hayvan yer alıyor.




Erkek mumyanın elindeki dövme.

Kadının omuzlarında hiç dövme olmamasına rağmen kollarında birçok dövme bulunuyor. Sol kolunda yırtıcı bir kuş, bir geyiği öldürüyor. Elinde ise horoz dövmesi var. Kadının vücudunda da, adamda olduğu gibi sadece gerçek canlılar resmedilmiş ve fantastik canlılara dair betimlemeler yok.

Kadın mumyanın bacağındaki dövmeler.


Kadının sağ kolunda, iki kaplanın ve bir kar leoparının bir geyiğe saldırdığı karmaşık bir sahne var.

TÜRK DESTANLARI KOLAY ERİŞİM ÇİZELGESİ

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...