20200519

🎞🇹🇷 TRT Arşivinden: Geçmişten Günümüze 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları




19 Mayıs 1919, bağımsızlık mücadelesinin başladığı gün olarak kabul edilir. Mustafa Kemal Atatürk o gün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkar ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturacak mücadelenin fitilini ateşler. 19 Mayıs, "Gazi Günü" olarak Samsun'da ilk defa 1926 senesinde kutlanmaya başlanır. 24 Mayıs 1935'te ise "Atatürk Günü" olarak resmiyet kazanır.


Beşiktaş Spor Kulübü'nün girişimleri ile Fenerbahçe Stadı'nda Galatasaraylı ve Fenerbahçeli sporcuların katılımı ile kutlanmasının üzerine bu bayramın hem gençlere hem de sporculara adanmasını öneren Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" ismini önerir. Atatürk'ün de onayını alan öneri ile birlikte 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak resmileşir ismi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından ise şu an bildiğimiz "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" halini alır.


"Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” 
 - Mustafa Kemal ATATÜRK

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...