20231015

🎥🇹🇷 Her Türk vatandaşı muhakkak izlemeli. 🇹🇷Milli Mücadeleyi En Doğru Şekilde Anlatan TRT Yapımı KURTULUŞ Dizisi

(*Bu milli dizimiz Ulusal Kanal’da da Eylül-Ekim 2023’te tekrar yayınlanmıştır...)


Tekrar Tekrar İzlenesi: Milli Mücadeleyi En Doğru Şekilde Anlatan TRT Yapımı KURTULUŞ Dizisi

Bugüne kadar Milli Mücadele yıllarını anlatan çok sayıda dizi ve film yapılsa da içlerinden bir tanesi var ki izlediğiniz an kendinizi o atmosferde hissedeceksiniz. Rutkay Aziz'in Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı TRT yapımı KURTULUŞ dizisini sizler için inceledik.

Milli Mücadele yıllarını anlatan çok fazla dizi ve film çekilse de içlerinden bir tanesi var ki her Türk vatandaşı muhakkak izlemeli.

1994 yılında TRT tarafından yayınlanan 6 bölümlük 'Kurtuluş' dizisi, Kurtuluş Savaşı'nı konu alan en iyi tarihi dizi diyebiliriz.



Senaryosunun Turgut Özakman tarafından yazılmasıyla tüm o savaş yılları atmosferini iliklerine kadar hissetmemize neden olan Kurtuluş, Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl zorlu şartlarla bu günlere geldiğini net biçimde anlatıyor.



II. İnönü Muharebesi'nin sonundan (1 Nisan 1921), Mudanya Mütarekesi'ne (11 Ekim 1922) kadar uzanan yaklaşık 1,5 yıllık dönemi anlatan dizi, dönemine göre enfes bir kurguya sahip.




SANATÇI KADROSU

Modern Türk tiyatrosunun usta isimlerini oyuncu kadrosunda barındıran Kurtuluş'un başrolünde Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıran Rutkay Aziz yer alırken, Aziz'e İsmet Paşa rolüyle Savaş Dinçel eşlik ediyor.




6 bölümlük dizide 103 konuşmalı rol bulunurken bu rollerin büyük çoğunluğu dönemin en büyük sanatçılarından oluşuyordu.




İşte birkaçı:

Altan Erkekli, Mahmut Cevher, Ayda Aksel, Taner Barlas, Uğur Polat, Aşkın Nur Yengi, Kenan Işık, Levent Ülgen, Cezmi Baskın, Müşfik Kenter, Mehmet Aslantuğ, Ege Aydan, Fikret Kuşkan, Macit Koper, Mustafa Alabora, Aytaç Arman, Timur Selçuk, Ali Sürmeli, Altan Gördüm, Füsun Demirel...

Bir ordunun sıfırdan kurulması ve imkansızlıklardan yeni bir devletin inşasındaki zorlukları tüm çıplaklığıyla anlatan dizi anlattığı dönemi öylesine gerçekçi ele aldı ki dizinin çekimleri tam 2 yıl sürdü.



Çoğu sahnesi gerçek mekanlarda geçen dizi için 
İstanbul sahili, 
İzmir kordonboyu 
ve I. TBMM Binası gibi mekanlar, 
çekim platolarında 1921'deki görünümlerine benzer biçimde yeniden inşa edildi.



Dönemin parasıyla 37 milyar 600 milyon TL harcanarak çok yüksek bütçeli bir iş olarak izlediğimiz Kurtuluş, ayrıca 344 kişilik oyuncu kadrosuyla en kalabalık işlerden biri olabilir.



Kalabalık oyuncu kadrosunun yanı sıra filmdeki savaş sahneleri için 200 bin sivil vatandaş ve 700 bin askerden oluşan yaklaşık 1 milyon kişi dizide rol aldı.



O döneme dair en ufak bir ayrıntının dahi atlanmadığı Kurtuluş, bu açıdan Türk televizyonlarının en kapsamlı ve titiz işlerinden biri olarak tarihe geçiyor.



Okullarda önemli gün ve bayramlarda izlediğimiz Kurtuluş'u TRT YouTube sayfasında ve trtizle.com adresinden izleyerek Cumhuriyet'in ne zorluklarla ilan edildiğini tekrar tekrar hatırlayabilirsiniz.



alıntı: 
https://onedio.com/haber/tekrar-tekrar-izlenesi-milli-mucadeleyi-en-dogru-sekilde-anlatan-trt-yapimi-kurtulus-dizisini-inceledik-1139510

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...