20170805

Fin – Ural dil bağı ve dil bilimci Matthias Castrén – antik Avrupadaki Türk bağı

Fin – Ural dil bağı ve dil bilimci Matthias Castrén – antik Avrupadaki Türk bağı; 

2 Aralık 1813- 7 Mayıs 1852 - TürkBilimi Bilim platformu Turks science TÜRK BİLİM TÜRK İZLERİ

Matthias Alexander Castrén (2 Aralık 1813- 7 Mayıs 1852), Finli dillerin çalışmasında öncü olan bir etnik ve dil uzmanıydı . Helsinki Üniversitesi’nde eğitimci, yazar ve dilbilimci olarak görev yapıyordu . Castrén, Fin-Ugor ve Samoyed halkları dilbilim araştırma ve etnoğrafya çalışmaları ile tanınır.


St Petersburg Akademisi ve Alexander Üniversitesinde, Sibirya’nın Yerli halkları arasında keşif üzerine kurulmuş olan hastalıktan kurtulması daha da kısa sürdü ; Önceki bilgi, ancak ciddi maceracı araştırmacı sağlığını etkiledi. Koleksiyonlarının ilk meyveleri St. Petersburg’da 1849’da Versuch einer ostjatischen Sprachlehre şeklinde yayınlandı . 1850’de De affixis personalibus linguarum Altaicarum adlı bir tez yazdı ve Helsinki Üniversitesi’ndeki Fin dili ve edebiyatının yeni başkanlığına profesör oldu. Ertesi yıl, onu üniversite şansölyesi kademesine yükseltti. 1852’de 38 yaşında öldüğünde , Samoye dillerinin bir dilbilgisi olan ana çalışması olarak gördüğü şeyle yoğun bir şekilde ilgileniyordu .

MA Castrén Derneği, 22 Ocak 1990’da Helsinki’de Fin – Ural dil ve kültür bağı için kuruldu.
Topluluk, Finlandiyalılar ile Uralcı (genellikle Finno-Erozan) konuşan insanlar arasında diyalog kurar ve teşvik eder ve Ural dillerinde edebiyat yayınlanmasına yardımcı olur.
https://en.wikipedia.org/wiki/Matthias_Castren

Ural (Fin-Ugor) dilleri konuşan 23 milyondan fazla insan vardır. , Macarlar, Finliler ve Estonyalılar, 20’den fazla farklı dil Fin-Ugor dil ailesi akrabalık dilini birleştirdi.
1920’lerde ulusal dillerin ve kültürlerin gelişmesi genel olarak Çeşitli doğu Fin-Ugor dilleri kitabı ile olumlu görünümler oluştu.
http://www.macastren.fi/uralilaiset_kansat/index.html
.
Fin-Ugor kavimleri çeşitli halkların herhangi vardır Avrasya dillerini konuşan Fin-Ugor grubunun arasında Ural dil ailesinin gibi Hanti , Mansi , Macarlar , Maris , mordvinler , Sami , Estonyalılar , Karelyalılar , Finliler , Udmurtlar ve Komis .
https://en.wikipedia.org/wiki/Finno-Ugric_peoples


Kaynak:http://turkbilimi.com/fin-ural-dil-bagi-ve-dil-bilimci-matthias-castren-ve-antik-avrupadaki-turk-bagi-2-aralik-1813-7-mayis-1852.html

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...