20170820

🇹🇷 Türkiye’nin Turist Haritası

Türkiye’nin Turist Haritası



Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’yu, zengin tarihi mirasını, renkli kültürel yapısını ve doğal güzelliklerini görmek isteyen milyonlarca turist ziyaret ediyor.
Türkiye’ye gelen turist sayısında ilk sıralarda bulunan Almanlar ve Ruslar dünyaca ünlü deniz ve kumsallara sahip Antalya’yı, İngilizler ise Muğla’yı tercih ediyor.Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, turizm pastasından yüzde 34 pay alan Antalya’ya yabancı ziyaretçilerin yüzde 30’u Rusya Federasyonu, yüzde 26’sı Almanya’dan geliyor.
Almanya ve Rusya’nın ardından Antalya’ya en çok ziyaretçi gönderen ülkeler ise Hollanda, İngiltere, İsveç ve Ukrayna. Antalya’ya gelenler, tarihi mekanlardan en çok Demre’de bulunan Noel Baba Kilisesi’ni geziyor. Bunu Myra, Alanya Kalesi, Aspendos, Phaselis takip ediyor. Deniz turizminin göz bebeği Antalya’da Perge, Xanthos, Simena, Patara, Termessos, Karain, Olympos, Arykanda, Side Tiyatrosu ve Apollon Tapınağı da misafirlerine tarihsel zenginlik sunuyor.

Sayısız Güzelliğiyle Muğla
Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Muğla’nın en büyük hayranı ise İngilizler. Türkiye’ye gelen turistlerden 2,5 milyonunu ağırlayan Muğla, Rusya, Hollanda, Almanya, Polonya ve Fransa’dan çok sayıda turist çekiyor.
Büyüleyici güzelliğinden etkilenerek Muğla’ya yerleşen yabancıların sayısı 14 bine ulaşırken, bunların yüzde 70’ini İngilizler oluşturuyor. Sedir Adası, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve 22 ören yerinden anılarla ülkelerine dönen yabancı turistlerin bir bölümü de Fethiye’nin Ölüdeniz Mahallesi’ndeki Babadağ yamaç paraşütü faaliyetlerine katılıyor.
İngilizler Didim’e Yerleşiyor
Aydın’ın Didim ilçesi de dünyaca ünlü Altınkum Plajı, Apollon Tapınağı, Milet ve Priene antik kentleri, doğal ve tarihi güzellikleriyle İngiltere, Almanya, Hollanda ve Rusya’dan gelenleri cezbediyor. Didim’e tatil amacıyla gelip buraya yerleşmeye karar veren turistlerden bazıları, kendi restoran ve barlarını işletiyor.Denize girmek ve güzel tatil geçirebilmek amacıyla geçici süreyle Didim’i tercih eden turistlerin, son 10 yılda Türkiye’de yaklaşık 15 bin konut aldıkları biliniyor.

Mersin, Hatay, Adana Başka Bir Dünya
Kebabıyla ünlü Adana’yı ziyarete gelenler, birbirinden güzel mekanlarda ünlü ustaların ellerinden çıkan kebabın tadına bakmadan kentten ayrılamıyor. Bin 500 yıl önce Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı tahmin edilen Taş Köprü gibi çok sayıda tarihi-kültürel mirası, 160 kilometrelik sahili, farklı mutfağıyla Adana, en çok Arap turistlere hitap ediyor.
Taş Köprü’nün yanı sıra ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken yerleri, Sabancı Merkez Camisi, Büyük Saat Kulesi, Magarsus antik kenti, Kozan Kalesi ve Varda Köprüsü oluşturuyor. “Yılanların Kralı” anlamına gelen “Şahmaran Efsanesi”nin kaynağı olduğu tahmin edilen Hitit döneminden kalma Misis ile Anavarza antik kentleri de turistlerin kentteki diğer destinasyonları. Mersin’in Erdemli ilçesindeki, UNESCO’nun “Dünya Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Kızkalesi, turistlerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunuyor.
Eshab-ı Kehf Mağarası, St. Paul Kuyusu ve Kilisesi, Cennet Cehennem Mağaraları ile Uzuncaburç ve Alahan Manastırı gibi tarihi mekanları da bünyesinde barındıran Mersin’e, başta Almanya olmak üzere Hollanda, İngiltere ve Rusya’dan çok sayıda turist geliyor.Kızkalesi’ni ziyaret edenler arasında az da olsa Estonya, İsviçre ve Finlandiya gibi ülke vatandaşları da yer alıyor.Kültür, din, tarih ve doğa turizmi açısından önemli bir kent olan Hatay, 3 semavi dinin ibadethanelerini barındırıyor. Hatay, dünyanın ilk mağara kilisesi St. Pierre, Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar, dünyanın en büyük mozaik müzesi konumundaki Hatay Arkeoloji Müzesi, bin 380 kilometrelik tarihi Titus Tüneli, 14 kilometrelik sahiliyle Arap, Avrupa ve Uzak Doğu dünyasına kapılarını açıyor.
“Kaleler Şehri” olarak anılan Osmaniye ise Roma, Bizans, Ermeni, Abbasi ve Osmanlı izlerini taşıyan 26 kaleyle özellikle Avrupalı misafirlerine tarih yolculuğu yaşatıyor.
Zeugma Antik Kenti
Gaziantep’te yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma Antik Kenti, tarihi Gaziantep Kalesi ve çevresini kapsayan Kültür Yolu, Bakırcılar Çarşısı, Bey Mahallesi ve Yesemek.Yerli turistlerin uğrak yeri Gaziantep’i yurtdışından da en çok Almanya, Hollanda, Belçika vatandaşları tercih ediyor. Ziyaretçiler, Çingene kızı başta olmak üzere Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikleri, Mars heykeli, Roma dönemine ait çeşmeler ve Fırat Nehri kenarındaki villaları görmek istiyor.
Kapadokya Hep Gözde
Nevşehir, Kapadokya gibi bir mirasla, dünyanın her yerinden turist çekiyor.Almanya, Güney Kore, Fransa, İspanyol, İtalyan, ABD gibi farklı coğrafyalardan insanların buluştuğu Kapadokya’yı gezen 2 milyon 400 bin turistten 1 milyon 300 binini, yani yüzde 55’ini yabancılar oluşturuyor. Almanlar da bu oranda ilk sırayı elinde tutuyor.
Bölgeye gelen her üç yabancı turistten birisi sıcak hava balonuna biniyor. Ayrıca ziyaretçiler yeraltı şehirleri, kayadan oyma kiliseler, ören yerleri, eşsiz güzelliğe sahip vadiler ve müzeleri gezerek keyifli anlar yaşıyor.Kayseri Büyükşehir Belediyesince yapılan ve dünyanın sayılı kayak merkezleri arasında yer alan Erciyes’i de en çok Hollandalı turistler ziyaret ediyor.Doğası ve tarihi yapılarıyla öne çıkan, “Trakya’nın incisi” olarak adlandırılan Kırklareli’nde turistlerin en fazla tercih ettiği yerler arasında, Cittaslow (Sakin Şehir) ağına katılan Vize ilçesi ile Karadeniz sahilinde yaklaşık 20 kilometrelik kumsala sahip İğneada beldesi bulunuyor.Vize’de, Bizans döneminden kalma antik tiyatro, Küçük Ayasofya Kilisesi, kale ve surlar, yabancı turist akınına uğruyor.
“Tatil cenneti” olarak nitelendirilen 2 bin nüfuslu İğneada, her yıl yaklaşık 400 bin yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Komşu ülkeler, Suudi Arabistan ve İtalya’dan gelenler bölgeye büyük ilgi gösteriyor.
UNESCO
Dünya Mirası’ndaki Selimiye CamisiEdirne’nin önemli turizm destinasyonları arasında ilk sırada yer alan Selimiye Camisi’ni en çok Almanya’dan turistler keşfetmek istiyor. Mimar Sinan’ın Türk-İslam sanatını nakış nakış işlediği şaheser Selimiye’yi gezen turistler arasında, Arapların ilgisi ise yetersiz bulunuyor.

Kaynak: http://www.bodrumhaber.com/turkiyenin-turist-haritasi/

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave