20170803

Onlar da mı Türklerle akraba?

Onlar da mı Türklerle akraba



Nature dergisinde bir araştırmanın sonucunu yayınlayan genetikçiler, eski Yunanistan’ın efsanelerine konu olmuş kahramanlarının, 5-3 bin yıl önce yaşamış olan Minos ve Miken uygarlıklarının Türkiye ve İran halkları ve Hazar Denizi bölgesinin step halkları ile yakınlık bağları olduğunu ortaya koydu.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nin araştırmacılarından Johannes Krause, “Giritlilerin ve Mikenlerin genetik olarak farklı veya birbirileriyle akrabalık ilişkilerinin olup olmadıklarını, atalarının kimlerin olduklarını ve şimdiki Yunanlıların ve Giritlilerin onların torunları olup olmadıklarını anlamak istedik” diye anlattı.

ESRARENGİZ UYGARLIĞIN İZLERİ KNOSSOS SARAYLARINDA
Girit ve Miken uygarlıklarının, Dorların işgali sırasında yok oldukları ve işgal sonucunda bu kültürün neredeyse tamamının yok edildiği biliniyor. O zamandan bu yana bilim insanları, bu kadim uygarlıkların izini sürdü ve ancak 20. yüzyılın başında İngiliz arkeolog Arthur Evans, Girit adasında Minos uygarlığına ait Knossos sarayını buldu. Daha sonra bilimciler Knossos saraylarında hem Mısır ve Libya kültürlerinin, hem de Balkan ve Anadolu halklarının özelliklerini taşımış olan esrarengiz bir uygarlığın izlerine rastladı.

Söz konusu buluş bilimcileri de ikiye böldü. Kimileri uygarlığın Afrika kökenli olduğunu savunurken, kimileri ise Avrupa menşeili olduklarını savundu.

DNA KODLARI ÇÖZÜLDÜ
ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden David Reich ve ünlü diğer birçok paleontolog, eski uygarlıkların yaşamış olduğu topraklarda bulunan 19 Giritli ve Mikenin DNA kodlarını çözerek, bu konuda bir asırdır devam eden tartışmaları bitirmeye yönelik büyük bir adım attı. Eski DNA’ları çözen uzmanlar, kalıntılardan alınan DNA örneklerini, Avrupa ve Anadolu’da bulunan 300 antik iskelet buluntusu ile günümüzde yaşayan insanlardan alınan DNA örnekleriyle karşılaştırdı ve böylelikle hem eski Minos medeniyetinin hem de Miken kültürünün atalarını ve torunlarını bulmuş oldu ve bu popülasyonların zaman içerisinde ne gibi değişimler geçirmiş olduklarını çözdü.

MİKEN UYGARLIĞI EN AZ BİR KEZ BAŞKA HALKLARLA KARIŞTI
Yapılan incelemede, yeni topraklara gelen Minos uygarlığının tecrit edilmiş bir şekilde yaşadıklarını ve sadece Miken uygarlığı ile temas ettiklerini ve bu nedenle genomlarının çok fazla değişime uğramadığını ileri sürdü. Bilim insanlarına göre Miken uygarlığı ise en az bir kez, yaşadıkları topraklara gelen başka halklarla karıştı ve DNA’sının yüzde 13-18’inin bu halkların genomlarından oluştu.

Girit adasında yaşamış olan Minos medeniyeti ile Yunanistan topraklarındaki Miken kültürünün genetik özelliklerinin büyük oranda yaklaşık 5-6 bin yıl önce Karadeniz ve Hazar Denizi’nin steplerinden gelen Hint-Avrupa kökenli halklara dayandığı ortaya çıktı.
Öte yandan eski Yunanistan halkının DNA örnekleri de, Knossos saraylarında bulunan fresklerin ve Yunan amforalarındaki resimlerin gerçeği saptırmadığını, bu kadim uygarlıkların temsilcilerinin gerçekten de açık tenli, koyu saçlı ve gözlü olup, tipik Yunan yüz hatlarına sahip olduklarını ortaya koydu.
Odatv.com

Kaynak: http://odatv.com/onlar-da-mi-turklerle-akraba-0408171200.html