20170827

Omaha Yerlisi Susan La Flesh

1915’te Susan La Flesche öldü.
(…)
1865’te Nebraska’daki Omaha Rezervasyonu’nda, şef Demir Göz’ün kızı olarak dünyaya gelmişti. Hem Omaha, Ponca, Iowa yerlileri, hem Fransız, hem de Anglo-Amerikan kökenlere sahipti. Philadelphia’da aldığı tıp eğitimini birincilikle bitirdi ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk yerli kadın doktoru oldu.

Kadın doktorlar arasında Susan La Flesche arkadan ikinci sırada, sağdan dördüncü

La Flesche, tıp kariyerinin yanısıra bir kilise ve cemaat önderi, sağlık avukatı ve yerli hakları savunucusuydu. Ondan önce, rezervasyonda yaşayan Omaha yerlilerini hiçbir doktor ziyaret etmemişti.

 

La Flesche, büyüdüğü rezervasyonda, kendi halkına hizmet ederek yaşadı. 50 yıllık kısa hayatının son yıllarında kötüleşen sağlığına rağmen, gündelik rutinini aksatmaz ve gece gelebilecek hastalar için evinde her daim yanan bir lamba bırakmayı sürdürürdü. (1)

Hayatının son yıllarında, nihayet rezervasyon dahilinde bir hastane inşa etmek için gerekli parayı toparlayabilmişti. Ölümünden sonra onun adını alan Walthill’deki hastane, sonraki 30 yıl boyunca yerlilere ve beyazlara hizmet verdi, daha sonra bir yirmi yıl da yaşlılar için bakım evi olarak çalıştı. 1989 yılında bu yapı, hem La Flesche’i anmak, hem de onun hizmet ettiği toplulukların kültürel çeşitliliğini yüceltmek için çok-ırklı bir komite tarafından devralındı ve 1993 yılında Ulusal Tarihi Simge ilan edildi. 
 


(1) http://www.cfra.org/node/208

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...