20180708

BAŞKUMANDANIN MİLLETE BEYANNAMESİ

BAŞKUMANDANIN MİLLETE BEYANNAMESİ
Ankara 18- Büyük Millet Meclisi Reisi Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretleri milletimize hitaben atideki beyannameyi neşir buyurmuşlardır:
BÜYÜK ASİL TÜRK MİLLETİ!
Ordularımız 9 Eylül 38 (1922) sabahı İzmir’imizi ve yine 9 Eylül akşamı Bursa’mızı muzafferen tahlis ettiler. Akdeniz askerlerimizin zaferiyle dalgalanıyor. Asya İmparatorluğuna yeltenen küstah bir düşmanın muharebe meydanlarına gelmek cesaretinde bulunan ordu kumandanlarıyla kumanda heyetleri günlerden beri Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin esir-i harbi bulunuyorlar.
Düşmanın başkumandan tayin ettiği general (Trikopis), birçok, gece gündüz meyusane muharebelerden ve her çare-i halası tecrübe ettikten sonra nihayet maiyetindeki generaller ve erkan-ı harpler ve kumanda ettiği ordunun elinde kalabilen bakiyesiyle arz-ı teslimiyet eyledi. Eğer Yunan kralı da bugün esirlerimiz arasında bulunmuyorsa, bu taçdarların şiarı esasen yalnız milletlerinin safalarına iştirak etmek olduğundan muharebe meydanlarının felâketli günlerinde onların saraylarından başka bir şey düşünmemek tabiatlarından olduğundandır. Garp fabrikalarının çelik zırhlarıyla kaplanan masum Yunan orduları artık Anadolu dağlarında, zabitleri tarafından terk edilmiş zavallı sürüler, cinayetlerinden tedehhüş ederek kudurmuş kitleler ve ağaç diplerinde kalmış dermansız yaralılardan ibaret kaldı. Düşman ordularının malzeme-i harbiyesi hemen sülüsan itibariyle topraklarımızdadır. Düşmanın esirlerden başka insan zayiatının yüz binden ne kadar fazla olduğunu tayin etmek müşküldür. Fakat salahiyet-i resmîye ile milletimize tebşir ederim ki bizim insan zayiatımız dörtte üçü hafif yaralı olmak üzere on bin nüfusa baliğ olmaktadır.

Büyük Türk Milleti! Ordularımızın kabiliyet ve kudreti düşmanlarımıza dehşet dostlarımıza emniyet verecek bir kemal ile tezahür etti. Milletin orduları on dört gün zarfında bütün düşman ordusunu imha eylediler. Dört yüz kilometrelik fasılasız bir takip yaptılar. Anadolu’daki bütün memalik-i müstevliyemizi istirdat ettiler. Bu büyük zafer senin eserindir! Çünkü İzmir’imizi ihtirasat-ı siyasiye neticesinde âdeta memnunen düşmana teslim eden heyetlerle milletin hiç münasebeti yoktu. Bursa’mızı istilâ eden Yunan kuvvetleri ise ancak imparatorluğun askerî teşkilâtıyla tevhid-i amal ve tevhid-i harekât ederek muvaffak olmuşlardı.

Vatanın halası milletin rey ve iradesi kendi mukadderatı üzerinde bilakayd ü şart hâkim olduğu zaman başlamış ve ancak milletin vicdanından doğan ordularla müspet ve katî neticelere ermiştir. Büyük ve necip Türk milleti! Anadolu'nun halası zaferini tebrik ederken sana İzmir’den, Bursa’dan, Akdeniz ufuklarından orduların selamını da takdim ediyorum.
Büyük Millet Meclisi Reisi
Başkumandan Mustafa Kemal
Türkiye Cumhuriyeti, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih, Coğrafya-Türk İnkılâpı Ensitütüsü K23G65B65001

Kaynak:
Sabri Yetkin

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...