20180114

Her Türk çocuğu ve yetişkini 'Nutuk' okumalı!

‏ 'Kişisel gelişim kitapları okuyarak kendine bir yarar sağlama umudu taşıyanlara önerim bu eylemden vazgeçip "Nutuk" okumalarıdır. En ümitsiz durumda bile ümidi hiç kaybetmeyip dev başarılara nasıl ulaşılacağının maddi manevi ipuçlarını bize vererek yolumuzu aydınlatan bir kitap...' 

 Türkçeye Dönüş Dilinesahipcik@





Nutuk yeniden yayınlandı...

Bugüne kadar Atatürk yaşarken 4 Nutuk kitabı yayımlandı. Yayımlanan Nutuk'un basımlarındaki kelime ve eski Türkçe'den kaynaklanan hatalar yeni baskıda titiz bir araştırmayla düzeltildi. Düzeltilen hatalar da not edilerek hangi kelimenin hangi yıldaki basımda ne şekilde çevrildiği, yanlışın ne olduğu bir cetvelle ortaya çıkarıldı. Örneğin 1927 basımında "Trakya" kelimesi 1934 ve 1938 yıllarındaki basımlarda "Türkiye" olarak basılmıştı. Ayrıca 1927 ve 1938 basımlarında "İdarei Milliye" kelimesi de 1934 yılındaki basımda "İradei Milliye" olarak kitapta yer almıştı.
Konuyla ilgili Kaynak Yayınları'ndan yapılan açıklamada da yeni basım için nasıl bir çalışma yapıldığı şöyle aktarılıyor:
"Aslına en uygun, bilimsel yöntemlerle yorumsuz, hatasız hazırlanan tek Nutuk budur.
Atatürk'ün söylediği, yazdığı, gözden geçirip düzelttiği biçimiyle yayıma hazırlanan tek Nutuk budur.
Atatürk'ün yaşadığı dönemde yayımlanan eski ve yeni yazı bütün Nutuk basımları, binlerce sayfa tekrar tekrar okunmuş ve karşılaştırılmıştır.
Vesikalar'ın özgün kaynakları araştırılıp bulunmuş ve karşılaştırılmıştır.


NASIL BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLDÜ
- 1927 Türk Tayyare Cemiyeti eski yazı basımı ve az sayıdaki eski yazı lüks basımı yeniden okundu. 1934 ve 1938 yeni yazı basımlarıyla harf harf, sözcük sözcük karşılaştırıldı. Aradaki farklar dipnotlarda belirtildi.
- Şimdiye kadar yapılan bütün Nutuk basımlarında sürüp gelen dizgi, yazım ve okuma hataları ilk kez giderildi.
- Biçim olarak yeni yazı 1934 basımı esas alındı.
- Atatürk'ün o gün yaptığı ve şimdiye kadar hiçbir Nutuk basımında yer almayan, ancak önemli vurgular içeren "Cumhuriyet Halk Fırkası Büyük Kongresi'ni Açış Nutku" da bir bütünlük oluşturduğu için eklendi.
- Atatürk'ün Nutuk'u okurken metin dışına çıktığı yerler günlük gazeteler taranarak saptandı ve dipnotlarda belirtildi.
- Nutuk'taki her vesikaya ilişkin tek tek geniş bir arşiv araştırması yapıldı. Özgün vesika ve metinlerle karşılaştırıldı, farklar dipnotlarda belirtildi.
- Eser, 40 yaş aydın kuşağının Türkçesi temel alınarak sadeleştirildi.
- Araştırma ve inceleme yapacakların yararlanabileceği bugüne kadarki en ayrıntılı ve kapsamlı kavram, kişi, kurum ve yer adları dizini eklendi.
- Türkiye devrim tarihine ve Atatürk araştırmalarına emek vermiş en seçkin bilim adamları ve uzmanlardan oluşan Atatürk'ün Bütün Eserleri Danışma Kurulu'nun özenli denetiminden geçti.
Milletimize ve aydınlarımıza bu özel Nutuk basımını güvenle ve saygıyla sunuyoruz."




🎞️ İstanbul'un İşgalinde Kara Bir Gün ''8 Kasım 1919''

  İstanbul'un İşgali nde Kara Bir Gün ''8 Kasım 1919'' General Franchet d'Esperey, makalenin tercümesi önüne kon...