20180125

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda İstiklal Caddesine bakan heykeller kimlere ait?

Cumhuriyet anıtı'nda bulunan heykellerden ilki İsmet Paşa'nın arka kısmında duran, Kızıl Ordu’nun kurucusu olarak da bilinen General Frunze, ikincisi ise Fevzi Paşanın arkasında yer alan Sovyet Orduları Başkomutanı Voroşilov'dur.

Voroşilov 1928 yılında açılan Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın İstiklal Caddesi yönüne bakan kısmında yer alan heykelde de yer alır. Heykelde Mustafa Kemal'in sağ yanında İsmet Paşa, sol yanındaysa Fevzi Paşa yer almaktadır. Bunun dışında heykelde iki de Rus general bulunur.



1933 – Ankara. Cumhuriyet'in 10.Yılı Kutlamaları'nda Mustafa Kemal Atatürk'le sohbet eden Sovyetler Birliği Savunma Bakanı Mareşal Kliment Voroşilov. Voroşilov aynı yıl İzmir Enternasyonel Fuarı'na da katılmış, İzmir'de bir caddeye adı verilmiştir.



Mareşal Voroşilov ise 1881'de Ukrayna’da doğdu.Maden işçiliği yaparak eğitimini bitirebildi.1925–1940 arasında Halk Savunma Komiserliği yaptı. II. Dünya Savaşı’nda Leningrad savunmasını yaparak Hitler’in kenti ele geçirmesini önledi. Savaş sonunda mareşalliğe yükseltildi.


1947′de Politbüro üyesi oldu.1953-1960 arasında Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanlığı (Cumhurbaşkanlığı) yaptı. 1969′da öldü. Kurtuluş Savaşı sırasında SSCB - Türkiye ilişkilerine katkıda bulunması amacıyla Ankara’ya gönderildi. Ankara Hükümeti ile SSCB arasındaki bağı kurdu.

Cumhuriyet'i simgeleyen böylesine önemli bir anıtta yeni devleti kuran ekibin en etkin üç Türk generalinin yanında iki Rus generalin de bulunmasının sebebi Kurtuluş Savaşı'na verdikleri desteğe karşı duyulan saygıdır. Bunlar dışında kalan heykellerin tamamı sivildir.


General Frunze, SSCB tarihi için de önemlidir. Lenin’in özel talimatıyla, olağanüstü elçi sıfatıyla 13 Aralık 1921′de Ankara’ya geldi. Onuruna düzenlenen mitingde yaptığı konuşma büyük etki yarattı. TBMM'de konuşma yaptı. Sakarya cephesini gezdi. Mustafa Kemal’le yakın ilişki kurdu.


Kaynak: Resimli Hafıza @ResimliHafiza

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...