20180110

İlber Ortaylı’dan PISA yorumu: ''Gençlere Türkçe konuşmayı yazmayı öğretemiyoruz''



İlber Ortaylı’dan PISA yorumu: 
''Gençlere Türkçe konuşmayı yazmayı öğretemiyoruz''


Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı’nın (OECD) üç yılda bir açıkladığı PISA (Uluslararası Değerlendirme Programı) 2015’te Türkiye’deki öğrencilerin matematik, fen ve okuma alanlarında başarısındaki dikkat çekici düşüşle ilgili tartışmalar sürerken, ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan da bir yorum geldi. MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından organize edilen, Maslak Uniq Hall ve MEF Üniversitesi Maslak Kampusu’nda dün başlayan, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ile birlikte yurtiçinden ve dışından birçok eğitimcinin katıldığı ‘Eğitimde Değişim Konferansları EDK16’da konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Gençlerin en büyük sorununu son OECD testleri gösteriyor” dedi. Ortaylı’nın açıklamaları özetle şöyle:

TÜRKİYE, TÜRKÇE KONUŞMAYI BİLMEYENLERİN ÜLKESİ

Ezbersiz eğitim olmaz. Gramer ezberlemeden lisan konuşulmaz. Allah insana hafıza vermiş. Balıklara göre en büyük özelliğimiz. Bunu kullanmadığımız sürece yaratıcı da olamazsınız. Gençlerin en büyük sorununu son OECD testleri gösteriyor. Maalesef gençlerimiz ezberleyerek dil kurmayı, ezber malzeme üzerinde bilim yapmayı, Türkçe yazmayı ve konuşmayı öğretemiyoruz. Bu çok büyük sorun. İster televizyonda konuşanı, ister siyasi nutuk atanı, ister hocanızı dinleyin Türkiye, Türkçe konuşmayı bilmeyenlerin ülkesidir. Bu insanlar ezbere alışmamış. Beynini kullanmadan Google’a müracaat eden bir toplumun geleceği hiç parlak değil. Köylerdeki okulları kapatıyorlar. Köy nüfusları azaldı bunu biliyoruz ama köy ölüm ilanı almadıkça oradaki okulu kapatmak tam bir gerizekalılık. Çünkü elektrik, su, yol var. 5 öğrenci de olsa oraya gidecek öğretmen var. Hangi aptal bunu çıkardı tespit etsem hakikaten bir gerizekalı portresi çıkaracağım.


YURT DIŞINDAN ÖĞRETMEN GETİRİLEBİLİR

Osmanlıca dersi koyduk ama öğretmenler Osmanlıca bilmiyor. İnsanlar Osmanlıca öğrenmiyor. 5’inci sınıflar İngilizce hazırlık sınıfı olacak. Nereden gelecek o kadar İngilizce hocası? Şöyle bir programı ciddi olarak teklif ettim. Bir sürü imam hatip açmışsın, insanları da koymuşsun içine. Suriye’den kaçan kalabalığın içinde hakikaten iyi öğretmenler var. Oradan hoca tutun o zaman dedim. Mevzuat uygun değil diyorlar. Birtakım işlerde mevzuatı hiç taktığınız yok. ABD’de, İngiltere’de bir sürü öğretmen var. Toplayın getirin. Türkiye bunlara para verebilecek durumda artık. Açıldıysa öğretilecek, bu öğretmenler de getirilecek.”

‘Eğitimde Değişim Konferansları’ yurtiçinden ve dışından eğitimcilerin konuşmalarıyla bugün de devam ediyor.
***

Bakış açısı değişikliğine ihtiyaç var

Maslak Uniq Hall ve MEF Üniversitesi Maslak Kampusu’nda yurtiçinden ve dışından eğitimcilerin konuşmacı olarak yer alacağı konferansın açılışında konuşan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise şunları söyledi:
“İstanbul’un maarif müdürü olarak ben de eğitimde değişime dair düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Eğitimde birçok şey değişir ama eğitimin merkezinde insan olması gerekliliği değişmez. Eğitim uygulamalarının merkezinde mesleğine aşık, öğretmenliği bir dava olarak gören öğretmenin varlığı değişmez. Bugün değişim açısından öncelikle ciddi bir bakış açısı değişikliğine ihtiyacımız var. Öğretmen yetiştirme ve müfredatla ilgili bakış açımızı değiştirmemiz lazım. Öğretmen yetiştirilmez öğretmen olunur diyoruz. Eğer öğretmen olma derdi olmayan birileriyle eğitim yapıyorsanız onları yetiştiremezsiniz. İkincisi daha da önemlisi müfredat meselesi. Türkiye’de müfredat kazanımlar üzerinden ele alınıyor. Müfredat meselesinin yöntem üzerinden ele alınması gerektiğini düşünüyorum.”


Değişim vazgeçilmezdir

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ise, “Burada amaç sadece gençler, amaç sadece onlar için daha iyi bir gelecek. İnanıyorum ki buradan çok güzel fikirler çıkacak. Eğitim için sürdürülebilir değişimler elde edilecek. Değişime aslında hiçbirimiz karşı çıkmayız. O değişim bizi değiştirmediği sürece sorun yok. Ne zaman ki bizi değiştirmeye kalkar o zaman karşı çıkarız direniriz. Bizim bir önemli özelliğimiz daha var özünde değişim yapmadan sonuçların değişmesini bekleriz. İstediğimiz sonuç çıkmayınca da onu bunu suçlarız. Değişim vazgeçilmezdir” diye konuştu.


📖'Sümerce Türk kökenlidir'

Uydurma Hint-Avrupa dezenformasyon efsanesi ni yıkmak: Sümerce Türk kökenlidir Aşağıdaki makale, Türkçe ve Sümercenin kelime, morfoloji ve ...