20190727

Kyme antik kenti: Paranın kaynağıydı kazılmayı bekliyor


Paranın kaynağıydı kazılmayı bekliyor
Aydınlık Gazetesi

deniz ticareti ve tarımın önemli merkezlerinden olan Kyme antik kentinde kazılar 2016 yılında durdu. Arkeologlar, bölgede çok önemli buluntuların gün ışığına çıkarıldığını, kazıların devam etmesi gerektiğini söylüyor

İzmir’in Aliağa İlçesi Çakmaklı Mahallesi sınırları içindeki Nemrut Limanı’nın hemen yanındaki antik kent Kyme, gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

Yunanistan’ın kuzeyinden gelen halklar tarafından MÖ 11’inci yüzyılın ortalarında kurulan 12 Aiolis kentinin en büyüğü olan, Kyme, o dönemde deniz yoluyla yapılan ticaret sayesinde ekonomisini geliştirdi ve madeni para (sikke) basan ilk şehirlerden biri haline dönüştü. Şimdilerde ise modern limanlardan olan Nemrut Limanı ile karşı karşıya bulunan yıkık kentin bulunduğu bölgede kazıları 30 yıldır sürdüren İtalyan heyet, çalışmalara 2016 yılında ara verdi . Yapılan kazılarda bulunan tunç at heykeli İzmir Müze Müdürlüğü’nde, Artemis başı ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

YUNAN TARİHÇİ EPHOROS KYME’DE DOĞDU

İlk dünya tarihi eseri Historia’nın yazarı olan Yunan tarihçisi Ephoros’un burada doğduğu biliniyor. Yine Hellen edebiyatının Homeros’tan sonra gelen ve MÖ 8’inci yüzyılın sonunda yaşayan en eski ve en büyük yazarı, didaktik şiirinin üstadı kabul edilen Hesiodos’un babasının da burada doğduğu belirtiliyor. Birçok önemli ismin doğup yaşadığı yer olan Kyme’deki çalışmalar sırasında, 500’ün üzerinde mezar da tespit edilmişti.

TARIM ZENGİNLİĞİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ersoy, bölgenin Batı Anadolu’nun önemli liman kentlerinden biri olduğunu, İzmir Müze Müdürlüğü denetiminde nekropol kazılarının yapıldığını ve çok önemli buluntuların gün ışığına çıkarıldığını aktardı. Yapılan kazılarda çok sayıda madeni paraya rastlandığını da belirten Ersoy, şöyle dedi:


“Zenginliği sadece limandan değil, tarımdan da kaynaklanıyor. Ama 14’üncü ve 15’üncü yüzyıllarda artık önemini kaybediyor. Antik kentte 12’nci yüzyılda inşa edilen bir liman kalesi bulunuyor. Batı Anadolu’nun Türklerin eline geçme aşamasında bu kale, Çelebi Mehmet tarafından ele geçirildi.”


‘KENT MECLİSLERİ İNŞA EDİLDİ’

Kazılarda görev yapan Catania Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Massimo Frasca, şöyle konuştu:

“Maalesef aralarında çok iyi korunmuş kalıntılar yok, çünkü limanın varlığı yüzyıllar boyunca bütün işe yarar şeylerin taşınmasına sebep oldu. Buradan çıkanlar, İstanbul ya da başka şehirleri güzelleştirmek için götürüldü. Alanda sütun gibi mimari kalıntılar görülmüyorsa da arkeolojik çalışmalar şehrin bazı önemli yapılarını ortaya çıkardı. Her şeyden önce bir kale dikkati çekmektedir. Deniz kenarında limanı korumaya yarayan bir Ceneviz Kalesi var.”

‘TAPINAK GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI’

Bölgedeki Güney tepede sütunlu Roma evlerinden oluşan bir mahalle ortaya çıkarıldığını da anlatan Prof. Massimo Frasca, “Kuzey tepede ise Kibele’ye sonra Demeter’e sonra da İsis’e adanmış bir tapınak gün yüzüne çıkarıldı. Uzun süre kullanılmış bir kutsal alan diyebiliriz. Çok önemli kalıntılar olmasalar da bu şehrin hikayesini anlamamıza yetecek kadar kalıntı var. Zarar görse de, zarar veren depremler de olsa hep yeniden inşa edilmiş. Limanı nedeniyle Perslerin istilasına kadar çok önemli bir şehir olarak kalmıştır” diye konuştu.

Kazıları bir süre önce duran Kyme’de, yeniden çalışma yapılıp yapılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Alıntı/Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr/paranin-kaynagiydi-kazilmayi-bekliyor-kultur-sanat-temmuz-2019

🎞️🇹🇷Türk Dünyası'nın Yeni Bayrağı Ne Anlama Geliyor, Türk Birliği Kurulacak Mı?

ORTAK KÜLTÜR, ORTAK MİRAS  Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Teş...