20190717

🎞 Süper Bir İzmir Lezzeti: Kumru

Ankara’da İzmir – Feyza Yılmaz

Merhabalar güzel insanlar,
Bu zamana kadar bloğumda birçok İzmir lezzetine ve bu lezzetleri tüketebileceğiniz birçok mekana yer verdim. Fakat Ankara’da yaşıyoruz diye İzmir lezzetleri için sadece dışarıya bağlı değiliz elbette. Evimizde de rahatlıkla hazırlayabileceğimiz çok pratik ve lezzetli bir yiyecek olan kumrudan bahsedeceğim sizlere.

İzmir kumrusu yaklaşıl 150 yıldır İzmir’de üretilen ve hemen hemen her gün tüketilen bir lezzet. İzmir kumrusuna adını veren şey ise az tuzlu ve dışı susamlı, otya kısmı daha geniş ve uç kısımlarına doğru incelen yapısıyla kumru kuşunun gövdesini andıran ve kumru ekmeği olarak tabir edilen sandviç ekmeğidir. Ya halk deyişiyle “kumru gevreğidir”.

Kumrunun sıcak ve soğuk olmak üzere iki çeşidi vardır. Kumru önceleri soğuk olarak tüketilen bir yiyecekken 1940’lardan sonra içeriği değiştirilerek sıcak olarak tüketilmeye başlanıyor. Birçok İzmirli gibi ben de soğuk kumruyu tercih ediyorum. Soğuk kumrunun içeriği oldukça basit: içinde sadece tulum peyniri, domates ve yeşil biber mevcut. İzmir’de hemen hemen her fırında bulabilirsiniz.



1940’lardan sonra kumru, kumru gevreğinin içerisine sucuk, salam, domates ve peynir ilavesiyle tüketilmeye başlandı. Hatta sandviçlere ketçap, mayonez, turşu bile girdi. Bana sorarsanız kumrunun orijinalliği biraz bozuldu. Zaten adı da “Çeşme Kumrusu” olarak anılmaya başlandı. Günümüzde kumru denildiğinde- özellikle İzmir dışında- akla ilke gelen versiyon kumrunun sıcak versiyonu. Kumru boyoz, bomba gibi yiyeceklerin aksine evde oldukça basit bir şekilde yapılabilecek bir yiyecek. Eğer siz de kumruyu bu haliyle sevdiyseniz ve Ankara’da olsa da yesek diyorsanız, yapması oldukça basit olan bu tarifi sizlerle paylaşmayı görev bilirim 🙂

Kumru Tarifi İçin Malzemeler

4 adet sandviç ekmeği10 adet uzun sosis150 gram sucuk150 gram salam200 gram kaşar peyniri1 adet domates1 yemek kaşığı tereyağı
  • İki parçadan oluşan ve iç kısımlarını küçük bir parça tereyağıyla yağladığınız sandviç ekmeklerini ızgara izli tavada gevrek bir hal alana kadar kızartın. 
  • Sosisleri uzun ince şeritler halinde jülyen doğrayın. Sucuk ve salamları halka şeklinde incecik kesin. 
  • Sap kısmını temizlediğiniz domatesi salamlarla aynı incelikte olacak şekilde dilimleyin. Kaşar peynirini dikdörtgen şeklinde kesin. 
  • Kalan tereyağını, ekmekleri de kızarttığınız ızgara izli döküm tavada eritin. Şerit şeklinde kesilmiş sosisleri, yüksek ateşte soteledikten sonra bir kenara alın. 
  • İncecik kesilmiş sucuk ve salamları çok kısa sürede arkalı önlü ters çevirerek kızartın. 
  • Sandviç ekmeklerinin taban kısımlarına kızarmış sosis şeritleri paylaştırın. Üzerlerine sucuk ve salam dilimlerini yerleştirin. Domatesleri ekleyin. 
  • Son olarak; kaşar peynirlerini tavaya alın ve sadece bir taraflarını kızarttıktan sonra kumru sandviçlerin üzerine kızarmış kısmı üstte kalacak şekilde yerleştirin. Bırakın diğer kısmı kızarmış sucukların sıcaklığıyla erisin. 
  • Kapak kısımlarını kapattığınız sandviçleri, sıcak olarak bekletmeden servis edin.
Alıntı/Kaynak: http://web2.bilkent.edu.tr/bilkentpost/2019/06/12/evde-de-yapabileceginiz-super-bir-izmir-lezzeti-kumru/

'Çeşme Kumrusu' Yapılış Videosu


📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...