20190716

Şerife Bacı Kimdir, Hayatı

Şerife Bacı Kimdir

Ülkemiz, adını tarihe altın harflerle yazdırmış kahramanlarla doludur. Vatanımız uğruna verilen onurlu savaşlarda, kadını erkek demeden zorlu mücalede verenler, nesilden nesile aktarılan kahramanlık destanlarına da konu olmuştur. Milli Mücadele’nin kadın kahramanlarından birisi olarak bilinen Şerife Bacı’nın duygusal hikayesi de tarih kitaplarında yerini almış ve vatanımızın ne kadar zorluklarla kazanıldığını her fırsatta bizlere hatırlatmıştır. Dilerseniz tarihin tozlu sayfalarında keyifli bir yolculuğa çıkıp, Şerife Bacı kimdir detaylı şekilde öğrenelim. Zira yolumuz, her karışında şehit kanı bulunan vatanımız için verilen zorlu ve onurlu mücadelenin etkileyiciliği kadar uzundur.


Şerife Bacı Hayatı

Şerife Bacı, 1900’lü yılların başında Kastamonu’da doğmuştur. Aslında, o dönemlerde her kadın gibi on altı yaşında evlendirilerek başlayan klasik hikayesi, bir destana dönüşecek şekilde devam etmiştir. Birinci Dünya Savaşı başladığında, Şerife bacı henüz iki aylık evliydi. Eli silah tutan herkes gibi onun kocası da, askere alınmıştı. Ancak, 6 ay sonra eşi cephede şehit oldu. Eşinin şehadetinden sonra, köyde yalnız bir kadın oşarak yaşaması uygun görülmedi. Köyün ileri gelenleri tarafından Topal Yusuf ile evlendirildi. Küçük Gelin Şerife, üç yıl sonra Elif isimli kızını dünyaya getirdi.

O sıralarda, Yunan askerleri tarafından yoğun ateş altında bulunan Anadolumuz’u kurtarmak için Ankara hükümeti, planlı ve hummalı bir çalışma yürütmekteydi. İnebolu’ya mermi ve silah sevkiyatı için üstün bir desteğe ihtiyaç vardı. Cephanelik sevkiyatı için civar köylerde herkes, var gücüyle çalışıyordu.

Kurtuluş Savaşı devam ederken, küçük büyük, genç yaşlı eli silah tutan herkes cehpede mücadele halinde olduğundan, silah ve mermilerin Ankara’ya en kısa zamanda ulaştırılması gerekiyordu. Kastamonu’dan Ankara’ya cephanelik nakliyatında, kadınlar ve yaşlı erkekler büyük çaba harcamıştır. Hepsi tatihe geçen bu kahramanlardan birisi de Şerife Bacı’dır. Şerife Bacı, İnebolu ilçesinden Kastamonu’ ya silah ve top mermisi nakliyatı yaparken donarak şehit olmuş ve o gün bugündür gösterdiği kahramanlık akıllara kazınmıştır.

1921 yılının Aralık ayında, kış şartları çok ağırdı. Bu ağır kış şartlarında aslen Seydişehirli olan Kahraman Türk Kadınımız, taşıdığı cephaneleri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit oldu. Üzerindeki kazağı, cephaneler yağışta ıslanmasın diye üstlerine örtmüş, kendisi de bebeğin üzerine abanmıştı. Sonuçta bebeği ve vatanı uğruna Şerife Bacı, unutulmayacak şekilde şahadet şerbetini içmişti. Şehit olduğunda henüz, 21 yaşındaydı. Naaşı, devriye ekibi tarafından bebeğinin ağlama sesi üzerine bulunmuştu. Kurtuluş Savaşı denildiğinde, akla gelen ilk isimlerden birisidir Şerife Bacı. Ülkemizin her yerinde, onurlu mücadeleden bir iz vardır ya, Kastamonu’da da Şerife Bacı, bize bu topraklar için nasıl şartlarda ne tür bir mücadele verildiğini açıkça göstermektedir.


Şerife Bacı Hakkında

Şerife Bacı hakkında bilgi, birçok kaynaktan edinilebilir. Topyekun, kadın erkek herkesin evinden bir kağnıyla İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşıması kararlaştırıldığında, sırtında bebeğiyle Şerife Bacı da bu mücadeleye katılmıştı. Şerife Bacı, 1984 yılında ”yılın annesi” ünvanına layık görülmüştür. Kastamonu, İnebolu ve Seydişehir’de anıtı yapılmıştır. Ülke genelinde birçok kurum ve kuruluşa adı verilmiştir. Şeydişehir’de 1973 yılında, İnebolu sahilde de 2001 yılında, Cumhuriyet tarihini yeni nesillere layıkıyla anlatabilmek için yapılan anıtlar, ülkemiz için onurlu birer armağandır. ”Bacı” tabiri, Kastamonu’da vatani görev yapan kadınları simgelemektedir. Şerife Bacı bulunduğu zaman alınıp kışlaya en yakın eve gönderilen Elif için, 1970’li yıllarda bir araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, Elif’in Eskişehir’de yaşadığı yönünde duyumlar alınmıştır ancak, kendisine ulaşılamamıştır.

Kastamonu’da ayrıca, Şerife Bacı isimli İlköğretim Okulu, Öğretmen Evi, Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Halk Kütüphanesi ve İstanbul’da Şehit Şerife Bacı Lisesi ile, Kurtuluş Savaşı’da birçok kadın kahramandan biri olan Şerife Bacı’nın adı yaşatılmaktadır.

Anadolu’nun şirin ilçelerinden Kastamonu’da, Milli mücadelemize ışık olan, vatanı için kucağında bebeğiyle zorlu kış şartlarında cephane taşıyan bu kahraman türk kadını, bölgede, cephane nakliyatı için insanüstü bir çabayla elinden gelenin fazlasını yapan yaşlı erkekler ve diğer kadınlardan sadece birisi olan Şerife Bacı’nın duygulu hikayesi, Cumhuriyet çocuklarına yol gösterici olmuştur. Kocası Birinci Dünya Savaşı’nda, kendisi de Kurtuluş Savaşı’nda, bağımsızlık için şehit düşen neferler…


Şerife Bacı Kimdir

Anadolu’nun her karış toprağı düşman saldırısı altındayken, içindeki vatan sevgisiyle şehit düşmüştür Şerife Bacı. Şerife Bacı hayatı, 21 yıllık kısa bir yaşam olmasına rağmen, adı hala yaşamaktadır. Anadolu’da bütünlüğün, birlik ve beraberliğin sağlanabilmesi için büyük çaba sarfeden Şerife Bacı, düşmanın saldırı gücünü kırmıştır. Tüm ülkeye, Milli birlik ve beraberlik duygusu kazandırmış, Anadolu’nun bölünemeyeceğini düşmanlara göstermiştir.

Yapılan anıtlar, tarih kitaplarında yazılanlar ve çeşitli kurumlara adının verilmesinden dolayı, her nesil Şerife Bacı hakkında bilgi sahibi olmuştur. Bu sayede, vatanı uğruna gözünü kırpmadan canını verebilecek, bağımsızlık için var gücüyle savaşacak bilinçli nesiller yetişmektedir. Cumhuriyet tarihi, bağımsızlık ve vatan sevgisi uğruna, insanüstü bir güç sarfeden nice Şerife Bacılarla doludur.

Alıntı/Kaynak: https://www.biobilgi.com/serife-baci-kimdir-hayati-hakkinda-bilgi/

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...