20201025

🇦🇿Azerbaycan Elçisi İbrahim Abilov'un güven mektubunu verirken yaptığı konuşma - 14 Ekim 1921

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa, 14 Ekim 1921 tarihinde Azerbaycan Elçisi İbrahim Abilov'un güven mektubunu verirken yaptığı konuşmaya yanıt olarak yaptığı konuşmasında şöyle demiştir: 

"Saygıdeğer Temsilci Hazretleri! Azeri Türklerinin ve toplumsal Azerbaycan Şûra Hükûmetinin kardeşlik selamına Türkiye Büyük Millet Meclisi ve bu meclisin ordusu adına yüksek kişiliğiniz aracılığıyla yine kardeşçe karşılık vermekle mutluyum. Türkiye halkı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve onun ordusu Azerbaycanlıların ve temsilcisi olduğunuz hükûmetin haklarında gösterdiği içtenlik eserleri ve ilgi göstermeden duygulanmış ve mutludur. Düşünsel istila ile açılmış Dünya savaşını sona erdiren kazananlar, teklif ettikleri barış koşulları ile ana topraklarımızı, bağımsızlık ve özgürlüğümüzüelimizden almaya, yüzyıllardan beri İslamın ve Türklüğün özverili koruyucusu olan milletimizi tutsak derecesine indirmeye kalkıştılar. İki yıldır Rumeli ve Anadolu'da görülen hareketlerimiz bu acımasızca saldırının tepkisinden, her var olanın yaradılıştan taşıdığı kendini korumahakkının kullanılmasından başka bir şey değildir. Millî sınırlarımız içinde özgür ve bağımsız olarak yaşamak istiyoruz. Bu yasal amacımızı elde etme için uğraşıyoruz. Şu kutsal mücadelede milletimiz, İslamın kurtuluşuna, dünya mazlumlarının gönenç artırmasına hizmet etmekle övünendir. 

Milletimiz bu gerçeğin kardeş Azerbaycan'ın temsilcisi tarafından onaylandığını işitmekle büyük bir mutluluk duyar. Rumeli ve Anadolu halkı Azeri kardeşlerinin kalbi kendi kalbi gibi çarptığını bilirler. Bunun için getirdiğiniz selam hediyesinin ne kadar derin ve yüce bir duygunun eseri olduğunu takdir eder ve bu selamı alırken Azeri Türklerinin de bir daha tutsaklığa düşmemeleri ve hukuklarının sürünmüş edilmemesi dilek ve isteğini belirtirler. Azeri Türklerinin dertleri kendi dertlerimiz ve sevinçleri kendi sevinçlerimiz gibi olduğu için, onların isteklerine erişmeleri, özgür ve bağımsız olarak yaşamaları bizi pek çok sevindirir. Türkün mutluluğu ve mazlumların kurtuluşu yolunda Azerbaycan Türklerinin de kanını dökmeye hazır bulunduklarına dair olan demeciniz istilacılara karşı Türkün ve mazlumların gücünü artıran pek değerli bir sözdür. 

Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve Hükûmetinin iki kardeş millet arasındaki bağlar ve ilişkinin daha sağlam ve daha dayanıklı bir duruma konulmasına bütün gücüyle çalışacağını, bu konuda yüce kişinize elden gelen her türlü yardımları yapacağına güvence veririm. Saygıdeğer Temsilci Hazretleri! Kardeş Azerilerin gösterdikleri içtenlik eserlerinden pek çok duygulanmış olduğumu bir daha bildirir ve ordumuzun başarıları adına gösterdiğiniz dileklere karşı içten teşekkürlerimin kabulünü isterim."

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...