20220627

Hindistan Türk Devleti, Adilşahiler dönemi ve Marsın Kılıcı

 


Hindistan Türk Devleti, Adilşahiler döneminde, II. Ali Adil Şah tarafından yazdırılan Nujum al-'Ulum adlı Yıldızname kitabından Mars İkonografisi. 16. yy. Mars daima Türkler ile ilişkilendirilir ve tüm savaş silahları elinde, tam donanımlı bir savaşçı şeklinde tasvir edilir.

Mars Koç-Koyun üstündedir. Koç ve Koyunun Hunlardan bu yana Türkler ile özdeşleştirildiğini de unutmamak gerekir. Xiongnu-Hun döneminden kalma eserlerde Türkler Koç'a binerken gösterilmiştir. Çinliler "Asıl Hun Geyiği Koç'tur" der. Koç güçlü boynuzları ile savaşın sembolüdür.

Yukarıdaki figür özellikle Türk usulü bağdaş kurarak gösterilmiştir. Kırmızı giysisi Mars'ı simgeler. Mars Koç Burcunu yönetir. Türk Kağanlar Mars ve Koç gibi, devlet kuran liderler ve savaşçı komutanlardır. Sağ elinde üç uçlu dirgen ve Koş Kılıç yani Zülfikar tutar.

Marsın Kılıcı İskitlerden beri bilinir. İslamiyetten sonra Hz. Ali'nin kılıcına dönüşür. Hun ve Göktürkler savaşa gitmeden önce bu kılıç üzerine Ant İçerdi. Günümüzde de TSK'da bu gelenek devam eder. Er'ler silah üzerine ellerini koyarak Ant İçerler.

Alıntı: Nuray Bilgili

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...