20220630

🇹🇷Türk Kara Kuvvetleri'nin kuruluşunu 2231. yıl dönümü

Türk Kara Kuvvetleri'nin kuruluşunu 2231. yıl dönümü kutlu olsun. Her yıl 28 Haziranda kutlanır. Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak M.Ö. 209 yılı esas alınır. Bu yıl, Xiongnu-Hun Kağanı Mete’nin tahta geçtiği tarihtir.Mete’nin ya da Çinlilerin ona verdiği isimle, Mao-tun’un kurduğu Ordu Birliği, yeryüzünde görülen ilk düzenli ordu birliği olarak bilinmektedir. Mete Kağan ilk kez orduyu 10,100, 1000 ve 10 bin kişilik birliklere ayırarak emir-komuta zincirini oluşturmuştur.

Elbette buna bağlı olarak “Askeri Rütbelerde” oluşturulmuştur. Onbaşı, Yüzbaşı, Binbaşı gibi. Çin imparatoru Pai-Teng Kalesi’nde Mete’nin sayıca az ordusu tarafından kuşatılıp yenilince, kendi ordusunu da bu şekilde düzenlemiştir.

Mete “Atlı Süvari” birliğindeki At renklerini, Türk Kozmolojisindeki renkler ile eşleştirerek, oluşturmuştur. Mete Kağan renk simgeciliği nedeniyle, değişik renklerdeki atlardan oluşan süvari bölüklerinin askerlerini, dört ayrı yöne yerleştirmişti.

Al atlar Güney’e, Ak atlar Batı’ya, kara yağız yani siyah atlar Kuzey’e, doru ya da Demir kırı olan atlar Doğu’ya. İlk düzenli, rütbeli ordu sistemi ve süvari birliği, Mete Kağan tarafından kurulmuştur.

Biz Türkler boş yere erlerimize, “TERTiP” demiyoruz. Kökeni çok eski Türk mantık ve düşünce sistemine, Askeri düzen ve disiplinine kadar gider.

Nuray Bilgili

YORUM:

Oğuz Kağan destanı'nın Uygur varyantında Mete Han-Oğuz Kağan olarak ifade edilir. Oğuzların boylara ayrılması ve ( ordu) düzenine geçmesi, sosyolojik guruplara ayrılması Mete Han dönemi ile ilgili olduğu kesin gözüküyor. İslâmiyet öncesi Oğuzlar bir oba/ bölük, üç oba bir / Tabur

Ümit Doruk @UmitDoruk4

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...