20230121

Şahmaran efsanesi: Anadolu efsanesi ŞAHMARAN HİKAYESİ nedir, gerçek mi?



Şahmaran efsanesi: Anadolu efsanesi ŞAHMARAN HİKAYESİ nedir, gerçek mi?

Başrollerinde Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in yer aldığı Şahmaran isimli dizi sonrası bu Anadolu Efsanesi hikayesi ile gündemdeki yerini aldı. Bu kapsamda "Şahmaran efsanesi nedir, hikayesi gerçek mi?" soruları yanıt arıyor. Dizide Mar ırkı, aşkın ve bilgeliğin sembolü olan Şahmaran efsanesine inanmaktadır ve Şahsu'nun gelişiyle onlar tarihi kehanetin tamamlanmasını bekler. İşte bu Anadolu efsanesinin hikayesi ve detaylar.

Serenay Sarıkaya, Burak Deniz, Mustafa Uğurlu ve Mert Ramazan Demir'in başrolünde yer aldığı Şahmaran 20 Ocak'ta izleyiciyle buluşurken detaylar merak konusu haline geldi. Diziyle gündeme gelen bu efsane "Şahmaran efsanesi nedir, hikayesi gerçek mi?" soruları yanıt aramaya başladı. İşte Şahmaran hikayesi…

ŞAHMARAN EFSANESİ NEDİR?

Şahmeran ya da Şahmaran Türk-İran-Irak-Kürt[3] ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık.

Anadolu'da Şahmeran'ın yaşıyor olabileceği söylenen çok yer mevcuttur. Bir rivayete göre Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşamaktadır. Bir diğerine göreyse Adana'daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale'de yaşar. Gaziantep'in ilçesi Islahiye'nin Şahmaran mahallesi (köyü) Şahmaran dağı eteğine kurulmuştur. Islahiye'nin Güney-doğusunda ve 10km uzaklıktadır. Hititlerden kalma Yesemek yakınlarındadır. Şahmaran'ın bu dağda yaşadığına inanılır. Aynı isimli bir efsane Mardin yöresinde de geçer. Bu yörede Şahmeran bir resimle tasvir edilir ve Şahmeran ustaları tarafından yapılan tablolar evlerin duvarlarını süsler.


Efsaneye göre Şahmeran bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşamaktadır.

Şahmeran'la tanışan ilk insanın ismi bazı kaynaklarda Belkıya olarak geçerken, bazı kaynaklarda bu isim Camşab olarak değişmektedir. Kimi kaynaklarda ise Şahmeran'la ilk buluşan kişinin Lokman olduğu anlatılmaktadır.

Şahmeran'ın öldürülmesi olayı, her değişik söylencede ortak sondur. Bu ortak sonun, yani Şahmeran'ın öldürülüşünün ana amacı insanın sağlık ve şifa bulmasıdır. Hatta bazı anlatımlarda Lokman Hekim'in Şahmeran ile karşılaşması uzun uzun anlatılmakta, şifa veren otların neler olduğu Lokman Hekim'e Şahmeran tarafından söylenmektedir.

Alıntı: https://www.sabah.com.tr/?utm_source=galeridetay_web_anasayfa&utm_medium=galeridetay_web_anasayfa&utm_campaign=galeridetay_web_anasayfa

Şahmaran hangi kitaptan uyarlama? Şahmaran efsanesi nedir? Şahmeran hikayesi gerçek mi?

Şahmaran hangi kitaptan uyarlama? Şahmaran efsanesi nedir? Şahmeran hikayesi gerçek mi?

Netflix'in yeni yapımı Şahmaran, konusu ve oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Dizinin izleyicileri tarafından Şahmaran'ın hikayesi araştırılıyor. Peki, Şahmaran hangi kitaptan uyarlama? Şahmaran efsanesi nedir? Şahmeran hikayesi gerçek mi? İşte detaylar...

Şahmaran hikayesi gerçek mi? Başrollerinde Serenay Sarıkaya, Burak Deniz ve Mert Ramazan Demir'in yer aldığı Şahmaran dizisi Netflix'de seyircisiyle buluştu. Konusu ve oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Şahmaran dizisi merak uyandırdı. Kullanıcılar, Şahmaran dizisinin hikayesi araştırıyor. Peki, Şahmaran hangi kitaptan uyarlama? Şahmaran efsanesi nedir? Şahmeran hikayesi gerçek mi? Detaylar haberimizde...

ŞAHMARAN DİZİSİ KONUSU NEDİR?

Öğretim görevlisi olarak Adana'ya giden Şahsu, yıllar önce annesini terk eden büyükbabası ile yüzleşme kararı alır. Bu yolculukta kendisini Şahmaran'ın soyundan gelen ve ismi Mar olan sıra dışı ve gizemli bir topluluk ortasında bulur.

Aşkın ve bilgeliğin temsili olan Şahmaran efsanesine koşulsuz inanan Mar halkı, Şahsu'nun gelmesi ile tarihi kehanetin tamamlanmasını bekler. Büyükbabasının karşısına dikilip geçmişin hesabını sormak isteyen Şahsu ve Maran'ın yollarının kesişmesi ile her şey değişecektir.

ŞAHMARAN HİKAYESİ NEDİR?

Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık. Hititler zamanında anlatılmakta olan İlluyanka efsanesinde yılana benzeyen bir yaratık olan İlluyanka'nın fırtına tanrısı Teşup ile olan savaşı anlatılmaktadır. Şahmeran Efsanesi'ne kaynak olabilecek bir diğer mitolojik yaratık da Yunan mitolojisinde Perseus tarafından başı kesilen Medusa'dır.

Haberler.com / Zehra Aygör - Gündem

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...