20180225

Orhan Beşikçinin İzmir 'Basmane İstasyonu sunumu'

Bugün Sayın Orhan Beşikçinin Basmane sunumunda en ilgimi çeken İzmir Hilal semtindeki demiryolu kavşagı ile ilgili verdigi bilgiydi...Biraz daha araştırıp yazılarını okuyunca çok etkilendim ve bir yazısını sizlerle paylaşmak istedim...Belki birgün Hilal istasyonundan geçerken bunu anımsar, yanınızda biri varsa iki kelam edersiniz...
Ayça Kesici
Profesyonel rehber

Hilal Kavşagı-Elmas Kavşak-Tekatu

19. Yüzyıl'ın ortasında İzmir - Aydın demiryolu ve arkasından İzmir - Kasaba (Turgutlu) demiryolu hatlarının kurulması nedeniyle tarımsal ağırlıklı yük ve insan taşımacılığı yerini demiryolu taşımacılığına bıraktı. İzmir- Aydın, arkasından İzmir - Kasaba demiryolu hatlarının devreye girmesiyle hayvan gücüyle yapılan taşımacılıkta gerileme olsa da, bu geleneksel taşımacılık 20. yüzyılın başlarına kadar devam etti.
19. Yüzyıl'ın ortalarında kurulan demiryolu hatları tarımsal yönden zengin olan bölgeleri İzmire bağlamakla kalmadı, yeni tren istasyonlarının kurulmasına neden oldu. Alsancak - Aydın, İzmir - Kasaba demiryolu tren hatlarının kesiştiği istavroz denilen, Cumhuriyet döneminde adı Hilal olarak değiştirilen istasyona demiryolu çalışanları, Osmanlıca'da kesişme anlamın gelen tekatu dediler.
Basmane ve Alsancak garlarından kalkan trenlerin buluştuğu kesişme noktasının dünya demiryoları içerisindeki önemi sayılarının az olmasından kaynaklanır ve adları literatürde elmas kavşak diye geçer... Birbiriyle kesiştiği için geçişleri özel kontrollü sinyallerle yapılan elmas kavşaklar, dünyada sadece İngiltere, Batı Hindistan, ABD'nin California eyaletinin Calton şehrinde bulunmaktadır.
Özellikle buharlı trenle nostaljik gezi yapan demiryolu sevdalılarının bu kavşak üzerinden geçerken heyacan ve coşku yaşadıklarını biliyoruz.Henüz kent insanı tarafından öyküsü bilinmeyen elmas kavşak tekatu İzmirin zenginligidir. 
Orhan Beşikçi


📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...