20200621

Yakut Türkleri'nde ilk insan atasının kim olduğunu biliyor muydunuz?


Yakut Türkleri'nde ilk insan atasının kim olduğunu biliyor muydunuz? 
Yakut Türkleri'nin meşhur destanlarından birisi olan Er Sogotoh Destanı Türklerin ilk atası olduğu inanılan Er Sogotoh'u anlatır.

Er Sogotoh şöyle anlatılır:
Er Sogotoh adlı er, yalnız yaşar, dururdu.Bir zaman sonra, yalnızlıktan yoruldu.Düşündü, dedi "Beni kimler doğurdu?"Bu canı bana verip, kimler meydana koydu.Gitti sordu ağaca, benim anam kim diye?Elbet bir atam vardır, benim babam kim diye?
Bu destanda hayat suyu ve ağaç motifini de görürüz. Ağaç, hayat suyu ve kuş tasvirleri Türk mitolojisinde çok önemli bir yer tutar.

Ağaç Hakan büyüktü, her şeyin anasıydı.Varlık ona bağlıydı, gökler binasıydı.Kökleri kaplardı, yer altı dünyasını.Zirvesi delerdi, göğün dokuz katını.Tam yedi ayak idi ağacın yaprakları.Ondan daha büyüktü, sarkan kozalakları.

Er Sogotoh görünüş olarak da eşsizdir; on büyük karış boyunca, dört karış eninde, sağlam bilekli, attığını vuran bir insandır. Donmuş ağaçları kıracak kadar kuvvetlidir.

Cennet, Er Sogoth'un çadırının doğusundadır. Çünkü kutsal ağaç ve bengü suyu orada bulunmaktadır.Bu ağaç, yerin dört kat altına kadar girmiş köklü, dokuz kat göğün dokuzuna varan dallı, yedi kulaç yapraklı, dokuz kulaç kozalaklıdır.

Er Sogotoh, sözcük anlamı olarak yalnız olan kimse anlamına gelmektedir. Doğada her canlının çift olduğunu gören Er Sogotoh kendi soyunu, atalarının kim olduğunu merak etti. Ve onu yaratan kutsal ağaca soyunu sordu.

Yakut efsaneleri ve destanları Türk mitolojisi açısından büyük önem arz etmektedir. Çünkü içerik bakımından zengindir ve Türklerin inanışlarının açıklanmasında büyük bir yarar sağlamaktadır.



Alıntı: Sosyal medya

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...