Toroslarda kışlık 'şebit' telaşı
Karaman'ın
Ermenek ilçesine bağlı köylerde ev kadınları, kışın tüketmek üzere
yörede "şebit" olarak bilinen yufka ekmeğini hazırlamak için imece
usulüyle meşakkatli bir çalışma yapıyor.
KARAMAN - Mehmet Çetin
Karaman'ın Toroslar üzerine kurulu ilçesi Ermenek'e bağlı köylerde ev kadınlarının genellikle kış ayları için hazırladıkları, yörede "şebit" olarak bilinen yufka ekmeği aylarca beklese de yeni pişirilmiş gibi lezzetini koruyor.
Anadolu'da
kışın yemek üzere yapılan ve yöreye göre "şepit, şipit, şebit, sepit"
olarak isimlendirilen yufka, köyün kadınları tarafından imece usulüyle
pişiriliyor. Mayasız hamurdan yapılan ekmek, fırın veya marketin
olmadığı yerlerde yüzyıllardır tüketiliyor.
Birçok
köyde evlerin bahçelerinde tandır ismi verilen ve ekmek yapmakta
kullanılan bölümler bulunuyor. Karaman'ın bazı ilçelerinde ise gelen
talepler üzerine belediyeler, her mahalleye birer tandır yaparak
vatandaşların hizmetine sunuyor.
Sonbaharda
bir araya gelen komşu kadınlar, açtıkları yufkaları odun ateşinde
pişirip, nemsiz ve kuru bir ortamda saklıyor. Daha sonra su ile ihtiyaç
kadar tavlanan bu ekmekler aylarca ilk günkü tazeliğini koruyor.
Komşularıyla evinin bahçesindeki tandırda
ekmek yapan Ayşe Sayıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şebit
hamurunu akşamdan yoğurduklarını söyledi.
Sabah
erkenden hazırlıklara başladıklarını belirten Sayıcı, "Sacımı, senidimi
(üzerinde yufka açılan tahta), oklavamı tandıra getiririm. Ocağı
yaktıktan sonra, önceden sözleştiğim komşularımı çağırırım. Sonra ekmek
atmaya başlarız. Hep birlikte kahvaltımızı burada yaparız. Gelip
geçenlere börek, sıkma ikram ederiz." diye konuştu.
"Pelit ve sakız odununda güzel olur"
Bu iş için tüm kadınlar arasında bir dayanışma olduğunu anlatan Sayıcı, şöyle devam etti:
"Bu
iş yardımlaşma olmadan olmaz. En az 4-5 kişi olması lazım. Bir iki kişi
beze yapacak, bir kişi yufkasını atacak, diğeri pişirecek, biri de
arada hizmet edecek. Birimizin hamuru bittikten sonra diğer komşunun
hamuruna başlarız. Bu kışlık bir ekmek. Kışın soğuklarda dışarıda ekmek
yapması zor olacağı için sonbaharda yaparız. İsteyen kepekli, isteyen
kepeksiz undan yapar. Biz ekmeği daha iyi olduğu için kepekli unu tercih
ederiz. Un yaptığımız buğday kendi tarlamızdan kalkar. Sacda odun
ateşinde pişiririz. Her odundan güzel olmaz. Pelit ve sakız odununda
güzel olur. Bu ekmek durduğu yerde bayatlamaz. Küflenme olmaz.
İhtiyacımız kadar tavlar, tüketiriz. Tavladığın zaman yeni atılmışcasına
mis gibi kokar."
"Her genç kız mutlaka annesinden öğrenir"
Sayıcı,
bu aylarda yaptıkları ekmekleri kış boyunca tüketeceklerini dile
getirerek, "Köylerimizde devamlı bu ekmeği tüketiriz. 6 ay bir şey olmaz
hatta bir sene bile bekleyebilir. Yeter ki iyi muhafaza edilsin. Şimdi
çok güzel ekmek dolapları var. Oralarda saklandığında çok daha fazla
süre durabilir. Şebit yapımı bizim geleneğimiz, göreneğimiz. Ekmek
yapmasını her genç kız mutlaka annesinden öğrenir. " ifadelerini
kullandı.
Alıntı Kaynak: http://aa.com.tr/tr/yasam/toroslarda-kislik-sebit-telasi/974088