Toroslar'dan sofralara uzanan lezzet 'andız pekmezi'
Antalya'nın
Akseki ilçesinde bin 500-2 bin rakımlı dağlardan toplanan andız
kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra kaynatılarak pekmeze
dönüştürülüyor.
ANTALYA - ABDULLAH ÇATLI
Toros Dağları'ndan toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra 15 saat kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.
Antalya'nın Akseki ilçesinde bin 500-2 bin rakımlı dağlardan toplanan andız kozalakları, özellikle civar mahallelerde yaşayanların geçim kapısı oluyor.
Pekmez
yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, kadınlar
tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda
hazırlanan andız pekmezinin kilosu 15 liradan satılıyor.
Kuyucak
Mahallesi'nde pekmez yaparak aile bütçesine katkı sağlayan kadınlardan
Fatma Duran, AA muhabirine, dağlarda ağaçlara tırmanarak topladıkları
andız kozalaklarını, çuvallarla sırtlarında taşıdıklarını söyledi.
Günde
1 ya da 2 çuval andız kozalağı toplayabildiğini anlatan Duran,
kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti. Duran, "Şırasını
süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde
kalkıp ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş." dedi.
"5 kilogram kozalaktan 1 kilogram pekmez çıkıyor"
Uzun
yıllardır pekmez üreten Halil Erdoğan da bu işin çok zahmetli olduğunu,
4-5 kişinin yardımıyla yapılabildiğini dile getirdi.
Yaklaşık
5 kilogram andız kozalağından 1 kilogram pekmez çıkarabildiklerini
kaydeden Erdoğan, yılda yaklaşık 2 ton pekmez ürettiklerini bildirdi.
Elde
edilen pekmezin doğal olduğunu vurgulayan Erdoğan,
"İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı."
ifadelerini kullandı.
Muhabir: Abdullah Çatlı
Alıntı Kaynak: http://aa.com.tr/tr/yasam/toroslardan-sofralara-uzanan-lezzet-andiz-pekmezi/928488