20171115

Türkler kendi aracını yapar: Dededen torununa el yapımı off-road aracı



Dededen torununa el yapımı off-road aracı


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan işçi emeklisi Ahmet Cıvak'ın, off-road tutkunu torununa 26 günde 5 bin lira harcayarak yaptığı "Pıtırcık" adlı arazi aracı, girdiği yarışlarda markalı rakiplerinden aşağı kalmayan performansıyla derece topluyor.

ZONGULDAK - Mustafa Kemal Bektaş
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan işçi emeklisi Ahmet Cıvak, off-road tutkunu torunu için ürettiği el yapımı "Pıtırcık" adlı arazi aracının yarışlarda dereceye girmesinin mutluluğunu yaşıyor.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarından (ERDEMİR) emekli olan 72 yaşındaki Cıvak, askerdeyken görev yaptığı hurdalıkta gördüğü parçalardan yola çıkarak kurduğu araç yapma hayalini, 1994'te denemesine rağmen maddi imkansızlık nedeniyle gerçekleştiremedi. 



"Biz de beklemiyorduk, derece aldık"

112 Acil Servis görevlisi torun Barkın Cıvak da off-road tutkunu olduğunu, yarışlara katılabilmek için dedesinden arazi aracı yapmasını talep ettiğini söyledi.
Dedesine yardım ederek 26 günde aracı hazır hale getirdiklerini anlatan Cıvak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Araçta sıfır malzeme kullanılmadı. Lastiklerimiz traktör lastiği, koltuklarımız playstation koltukları. Motor yerli motor, hurdalıktan alıp tamir ettik. Araç şnorkelini plastik borudan yaptık. Girdiğimiz ilk yarışta, biz de beklemiyorduk, derece aldık. Toplam 10 yarışta ödül kazandık. Dedemin sayesinde çok şey başardık. Hafta sonlarımızı bu tür şenliklerde değerlendiriyoruz. Yarışlarda herkes aracın görüntüsüne şaşırıyor. Çoğu, diğer arabalarda olmayan malzeme. Kimse bu performansı beklemiyordu. Yarıştan önceki izlenimler ile sonrakiler farklı oluyor. Her yarış sonrası hayranlarımız artıyor."


📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...