20200130

📖 🗣💬 'İçimizdeki Şeytan.' - Sabahattin Ali




''İçimizde şeytan yok… İçimizde aciz var… Tembellik var… İradesizlik, bilgisizlik ve bunların hepsinden daha korkunç bir şey: hakikatleri görmekten kaçmak itiyadı (alışkanlığı) var.''
✍️Sabahattin Ali


📚📖 'İçimizdeki Şeytan' 

Sabahattin Ali’nin en sevilen Romanlarından biri olan 'İçimizdeki Şeytan' 

Özet:

Ömer arkadaşlarının isteklerini geri çeviremeyen iradesiz bir tiptir. Ayrıca kendini kontrol etmeyi bilmez ve her suçu içindeki şeytana havale eder. Macide ise Ömer’in tam aksi özelliklere sahip birisidir ve bu iki kişi birbirlerini tanımadan evlenirler. Bir de bunlara geçim sıkıntısı eklenince olaylar iyice karışır.

İşte bu özelliklere sahip Ömerler her zaman hayatta kaybetmeye mahkumdurlar, buna eşleri de dahil.

Ömer şişmanca, açık kumral saçlı, beyaz yüzlü ve yakışıklıca bir delikanlıdır. Nihat ise ufak tefek, zayıf ve soluk yüzlü bir delikanlıdır.

Üniversite öğrencisi iki arkadaş, Ömer’le Nihat, Kadıköy – Köprü vapuruna binmişlerdir. İkisi aralarında tartışırken vapur iskeleye yanaşmıştır, bile.

Yolcular yavaş yavaş inerlerken, Ömer’in gözleri birkaç sıra ötedeki kanepede oturan bir kıza takılır. Yanına gidip, konuşmak için ayağa kalkar. Tam bu sırada bir kadının kendisine seslendiğini işitir. Bu kadın akrabası Emine hanımdır. Ömer’i yanındaki kızla (Macide) tanıştırır ve evine davet eder. Ömer bu tesadüfe oldukça sevinir. Bu sırada olayın kötü bir tarafa meyledeceğini sanan Nihat ortadan kaybolur ve Ömer’i izler.

Macide altı aydır Emine teyzesinin yanında ikamet etmektedir. Müziğe karşı olan istidadından dolayı teyzesi onu Balıkesir’den alıp İstanbul’a getirir. Oldukça zeki ve güzel olan Macide İstanbul’da konservatuara devam eder.

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...