20200112

🗣🇹🇷 Türkçemiz: Anlamları Birbiriyle Karıştırılan Kelimeler


Anlamları Birbiriyle Karıştırılan Kelimeler
Bartu Karaylar

İlkokulda imlâ kılavuzu aldırılır. Nedense kelimelerin doğru yazımına, doğru kullanılmasından daha çok önem verilir. Bir eklenip bir çıkartılan düzeltme imleri, “dahi anlamındaki de ayrı yazılır” teranesi derken sözlerimizi doğru yazıp yanlış kullanmaya başladık. Kameriyeye kamelya denmesi gibi galat-ı meşhurlara dönüşmeden önce sözcüklerin doğru anlamlarını öğrenmemiz gerekiyor.

Algılamak | Anlamak

Nedense algılama, anlamanın daha derini, daha iyisi anlamında kullanılıyor ama aslında öyle değildir. Algılama duyular (koklama, tatma vs.) yardımıyla idrak etmektir. Düşünce, söz algılanmaz; anlatılır ve anlaşılır veya anlanılmaz.

Anlama ise bizler için algılamadan daha üstündür. Zekâyla anlarsınız. O yüzden algının tersine sınırsızca gelişebilir. Bir köpeğin algısı sizden daha ileri olabilir; oysa anlamak, insana özgüdür.

Adam öldürme | Cinayet

Adam öldürme, kişinin canını kasıt olmadan almaktır. Kazaen olabilir. Cezası cinayetinkinden az olur.

Fakat birini öldürmeyi tasarlar ve muvaffak olursanız, cinayet işlemiş olursunuz. Yargıçlar taammüden adam öldürme de derler.

360° | 180°  

360 derece döndüğünüzde başladığınız yere dönmüş ve bir daire çizmiş olursunuz.

Öncekinden tümüyle farklı bir tutum takınan birini yermek için 180 derece döndü deyin.

Abdal | Aptal

Abdal, Türk tasavvufunda Nirvana mertebesindeki kişidir. Abdallık sahipleri manen üstün kişilerdir. Bilinmeyen, bu zata malûm olur.

Aptal ise zekâ yoksunu kişidir. Aptala malûm olmaz. Aptal aptal bakılır.

Açık | Seçik

Açık kolay anlaşılır demektir. Gizliliği olmaz. Açık konuşulur. Saklı şeyler açığa vurulur.

Seçik net olur. Belirgindir. Seçik görüntüler vardır. Açık ile seçik birlikteyse, o şey bütünüyle ortada demektir.

Ya da | Veya

Seçerken, tercih ederken ya da deyin. Ya bu deveyi güdün ya da bu diyardan gidin. Diyetteyken karbonhidratı ya da yağı kesin. Seçim sizin. Ama ikisini birden kesmeyin.

Seçenekler üç ve daha fazlasıysa veya deyin. Veya, ya da ile ve bağlaçlarının toplamıdır, öyle düşünün. Veya ile bağlananlar aynı olmamakla birlikte denk bir değer alırlar. Cümleleri de ya da ile değil, veya ile ayırın/bağlayın.

Alıntı/Kaynak: https://www.hangisieniyi.com/anlamlari-birbiriyle-karistirilan-kelimeler/

📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...