20200124

🇹🇷 Türkiye iki aydınını saygı ve özlemle andı

AYDINLIK / ANKARA-DİYARBAKIR-SAKARYA

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu, Ali Gaffar Okkan ise 24 Ocak 2001'de Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'den valilik binasına giderken pusuya düşürülerek şehit edildi.

Gaffar Okkan için ilk tören gönüllere taht kurduğu Diyarbakır'da yapıldı. Okkan'la birlikte aynı saldırıda şehit düşen polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy için düzenlenen anma programı, şehit edildikleri merkez Yenişehir ilçesi Sezai Karakoç Bulvarı'nda yapıldı. Ellerinde Türk bayrağı ve Okkan'ın fotoğrafları bulunan gaziler, polis memurları, "Ali Gaffar" ismini taşıyan çocuklar ve vatandaşlar Şehitlik Anıtı'na karanfil, Diyarbakırspor taraftarları da takıma ait atkı bıraktı.

İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, buradaki konuşmasında, 19 yıl önce şehit edilen Okkan ve polis memurlarını anmak için bir araya geldiklerini belirtti. Gaffar Okan'ın, anıtta yer alan "Türkiye'de huzur ve güvenin sigortası Diyarbakır'dır" sözüyle doğru bir tespitte bulunduğunu ifade eden Yaman, şöyle konuştu: "Kendisi bunu gerçekleştirmek için bu doğrultuda gece gündüz demeden çalıştı. Bizler burada olmasak da o zaman başka yerde görev yapsak da bunu biliyoruz. Haberlerini hep alırdık. Bunu gerçekleştirmek için gece gündüz gayret sarf etti, mücadele etti ve bu uğurda da Cenabı Allah ona şehadeti nasip etti, arkadaşlarıyla birlikte."

Şehit emniyet müdürünün ismini alan Ali Gaffar Koçin de şehit emniyet müdürünün ismini taşıdığı için çok mutlu olduğunu kaydetti. Koçin, "Onu çok iyi anlatıyorlar. Şehrin, Diyarbakırspor'un babasıydı. Onu çok seviyoruz" dedi.

MEZARI BAŞINDA ANILDI

Okkan için bir anma da memleketi Sakarya'da yapıldı. Hendek ilçesindeki mezarı başında düzenlenen törene, eşi Zerrin Okkan, kızı Sezin Okkan Çalışkan, ablası Sabahat Arslan, kız kardeşi Gülsüm Özgen ve yakınlarının yanı sıra Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Hendek Kaymakamı Halil İbrahim Acır, Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, dönemin Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı, siyasi partilerin temsilcileri, askeri erkan, polisler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

AĞABEYİ KONUŞTU
24 Ocak 1993 tarihinde evinin önünde, arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu için her sene olduğu gibi anma töreni düzenlendi. Uğur Mumcu’nun bombalı suikaste uğradığı ve adının verildiği sokaktaki evinin önünde yapılan anma törenine Uğur Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu, Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Aykut Diş, TGB Genel Sekreteri Okan Özkan, Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Feyziye Özberk, Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Ceyhan Mumcu törende yaptığı konuşmada, “Uğur Mumcu’nun yazdıkları ortadadır. Türk toplumu Uğur Mumcu’yu hak ettiği gibi anmaktadır. Ancak TGB, CKD, Vatan Partisi, Ulusal Eğitim Derneği, Öncü Gençlik olmadan Uğur Mumcu’yu anmak eksiktir, yanlıştır. Bu konudaki sitemleri bu törenleri yapanlara ulaştırıyorum. Bunu ifade etmek için 4-5 yıldır, TGB, Vatan Partisi, CKD, Ulusal Eğitim Derneği ile birlikte anma töreni düzenliyoruz. Esas bayrağı bunlar teslim aldı” ifadelerini kullandı.

‘UĞUR MUMCU’NUN EMANETİ VATAN PARTİSİ’NDEDİR’

Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Aykut Diş de yaptığı konuşmada, “Bugün Uğur Mumcu’nun emaneti Vatan Partisi’ndedir. Uğur Mumcu, bir konuşmasında, ‘Evet benim oy verdiğim partiler bugüne kadar en fazla yüzde 1 oy aldılar. O nedenle bu ülkede yaşanan olumsuzluklara dair benim vicdanım rahattır’ demiştir. Uğur Mumcu sorumlu bir aydındır. Uğur Mumcu terör örgütlerine destek verenlere karşı cesurca savaşmayı işaret etmişti. Bugün Türk devrimcisinin en önemli görevi budur. Uğur Mumcu’nun bayrağını dalgalandıracağımıza söz veriyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘BÜYÜK BİR DAVA ADAMI’

TGB Genel Sekreteri Okan Özkan da, Uğur Mumcu’nun sadece bir gazeteci olmadığını aynı zamanda büyük bir dava adamı olduğunu kaydetti. TGB Ankara İl Başkanı Anıl Eren Yıldız da, “Uğur Mumcu hayatı boyunca emperyalizme karşı mücadele etmiştir” dedi.

‘DÜŞÜNCELERİYLE YAŞIYOR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümünde düzenlenen anma törenine katıldı. Kılıçdaroğlu burada yaptığı açıklamada, “Hainler onu yok etmeye çalıştılar ama o, düşünceleriyle yaşıyor. Onu her yıl saygı, sevgiyle anıyoruz” dedi.

MESLEKTAŞLARI DA UNUTMADI
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'yu İstanbul Harbiye'deki anıtı önünde andı. Törene Cumhuriyet Gazetesi Çalışanları, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna ile TGS üyeleri ile gazeteciler katıldı. Anmada konuşan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş “Hedef Uğur Mumcu nezdinde gerçeklerin üstünü örtmek, araştırmacı gazeteciliğe gözdağı vermekti. Ocak ayında 3 gazeteciyi andık. 8 Ocak’ta Metin Göktepe, 19 Ocak’ta Hrant Dink, 24 Ocak’ta Uğur Mumcu katledildi. Gazetecileri öldürürsek gerçeklerin üstünü kapatırız, gazetecilik mesleğini bitiririz diye düşünenler yanıldıklarını gördüler. Gerçekleri topluma ulaştırmak için yeni gazeteciler çıktı sahneye” diye konuştı.

TGB OKKAN'I DİYARBAKIR ANNELERİ'YLE ANDI

Türkiye Gençlik Birliği (TGB), şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ı şehit edilişinin 19. yılında Diyarbakır’da andı.

Anma öncesi HDP Diyarbakır il binası önünde evlatları için nöbet tutan Diyarbakır Annelerine destek ziyaretinde bulunan TGB’liler, Türk gençliğinin haklı eylemlerinde annelerin her zaman yanında olduğunu belirttiler. Ziyaretin ardından açıklama yapan TGB Genel Başkanı Yıldırım Gençer, “Gaffar Okkan Türkümüzü ve Kürdümüzü birleştirdi. PKK’yla mücadele etti. O yüzden onu hedef aldılar ve katlettiler” diyerek “Okkan, Diyarbakır Anneleriyle, Mehmetçikle yaşıyor. Bizler de Türk gençliği olarak onun emanetine sahip çıkmak için buradayız” ifadelerini kullandı.

“Gaffar Okkan, Uğur Mumcu, Eşref Bitlis, Bahriye Üçok Muammer Aksoy’u katledenler aynı merkezdir” diyen Gençer, “Bugün Gaffar Okkan’ın mücadelesi devam ediyor. Türkiye’yi bölmek isteyenler başarısız olmuştur” dedi.

Gençer şunları kaydetti: “Bugün Mustafa Kemal özünden kopartılarak anlatıldığı gibi Uğur Mumcu’yu da özünden kopartılarak anlatılıyor. Uğur Mumcuların, Gaffar Okkanların anısını yaşatmak için terörle mücadele en önde savaşacağız. Onlar Atatürk’ün emanet ettiği Türkiye için mücadele ettiler.”

TGB’li gençler, Gaffar Okkan anıtına karanfil bırakarak anmayı tamamladı.

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...