20200717

📆17 Temmuz: Her Yandan Yunan Kuvvetlerine Saldırılması Emredildi

- Batı Cephesi Komutanlığı, her yandan Yunan kuvvetlerine saldırılmasını emretti. Emirde Yunanlıların Anadolu'dan Trakya'ya asker taşıdıkları, şimdi zayıf bir durumda bulundukları, saldın ile Trakya'daki Türk birliklerine de yardım edilmiş olacağı bildirildi.

- Spa'da İtilaf Devletleri adına Millerand'ın imzası ve dünkü tarihle kaleme alınan cevap metni, İçişleri Bakanı ve Hükümet temsilcisi Reşit Bey'e verildi. (Reşit Bey, anlaşmayı imzalamadı ve hem bakanlıktan hem delegelikten istifa etti). Reşit Bey, İstanbul'a çektiği telgrafta, durumu anlatarak "Yunanlıların İstanbul'u işgal edebileceğinden korkulur" dedi.

- Meclis, Mustafa Kemal ile birlikte cepheyi ziyaret edecek 10 mebusu adçekme yoluyla belirledi. Mebuslar, askerlere hediyeler de götürecek. Mustafa Kemal, mebuslarla birlikte cepheye gitti.

- Alemdar gazetesinde bugün yayımlanan açıklamaya göre, İngiliz Muhipler Cemiyeti, 1920 yılı kongresini yaparak yeni yöneticilerini seçti. Sait Molla başkan oldu. Daimi üyeliklere Rıza Tevfik, Vasfi Efendi, Refik Halit, Nazım Paşa, Reşit Bey, Seyfettin Bey, Salim Paşa, Hafız İsmail Efendi, Leon, Nebil, Ahmet Rıfat Beylerle Hoca Münir Efendi, Sermet Bey getirildiler. 20 Mayıs 1919'da kurulan derneğin Cağaloğlu'nda Hasan Fehmi Konağı'nda çalıştığı ve önemli devlet görevlerinde bulunmuş ve bulunmakta olan Aristidi, Azeryan Efendiler, Ali Kemal, Mehmet Ali Bey, Hamdi Paşa, İstanbul Valisi Abdullah Bey gibi fahri üyeleri de olduğu açıklandı.

- Mütarekenin başından beri Türkiye'de bulunan Libya Şeyhi Ahmet Sunusi Konya'da. Genel savaşta İtilaf Devletleri aleyhine Türkiye'nin yanında yer alan Sunusi, 15 Kasım'da Ankara'ya gelecek ve kendisi için verilen ziyafette bulunacak, 1 Şubat 1921'de Sivas'ta düzenlenen İslam Kongresi'ne başkanlık edecektir.

- Kazım Karabekir'in daha önce Bakü’ye gönderdiği Yusuf Ziya Bey, Erzurum'a Bolşevik olmuş halde döndü, Kafkasya'nın durumunu anlattı. Mustafa Suphi'nin başkanı olduğu Türk Komünist Partisi'nden mektup getirdi. Ordubad'a da Salih Zeki, Nurettin Hilmi "Yoldaşlar"dan kurulu bir Türk Bolşevik kurulu geldi. Kurul Nahcivan'a hareket etti.

- Lozan'da bulunan Cavit Bey'in not defterinden: Borçların 17.000 liraya baliğ oluyor. Milyonlarımızdan; çiftliklerimizden bahseden reziller, namusun altınla ölçülemeyeceğini bilmiyorlar. Bedbaht memleket ki her türlü levs ile şaibedar olanları başında taşır ve en temiz evlatlarına iftiralar, nefretler gönderir!...
- Güney Cephesi Komutanlığı'na atanmış olan Selahattin Adil Bey, Maraş'a geldi.
İkdam: İstediğimiz barış. Barış Konferansı'na heyetimizin cevap layihası.
Dersaadet: Padişahımız selamlık resminde.

İleri: Anlatamıyor muyuz?
Alemdar'da Refi Cevat: Tam barış anlaşmasında değişiklikler yapılacağı sırada, bu cinayetleri işlemeleri için Venizelos acaba Kuvayı Gayri Milliyecileri kaç liraya satın aldı?

Hazırlayan: Kurtuluş Özgür Yıldız

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...