20190602

✍️ 'ABD'de Türkler nasıl yükselir?' diye bir yazı (!!!)


Mehmet Yaşar Ulutaş


Her göçmen millet gibi biz de Amerika Birleşik Devletleri’ne bagajımızla geldik. İlk geldiğimizde birçoğumuz ABD’lilerin ‘saf’ olduğunu düşündük, çünkü sözümüze güveniyorlardı. Bir süre sonra sistemi öğrendikçe bu düşüncemiz değişmeye başladı. Buranın düzenli bir ülke olduğu, beyanın esas alındığını, çalışkan ve kabiliyetli insanların önünün açık olduğunu, göçmenlere fırsat verildiğini gördük. Ben size 20 yıl önce hurda arabaya binip bir evde birkaç kişiyle beraber kalırken, bugün lüks arabalara binen ve malikanelerde oturan birçok Türk sayabilirim. Acaba Türkiye’ye göçen bir Suriyelinin 20 sene sonra milyoner olma ihtimali var mıdır?

Biz ABD’de yaşayan Türklerin daha başarılı ve zengin olmaması, daha etkin yerlere gelmemesi için hiçbir sebep yok. Başarının sırrı her zaman ve her yerde olduğu gibi çalışkan olmak ve sebat etmek. Başarılı olmanız için illa da çok zeki olmanız gerekmiyor. Çünkü çok zeki olanların çoğunun şiddetli benlikleri oluyor. Zekalarıyla işi götürebileceklerini düşünüyorlar. Kimseyi beğenmedikleri için de çok sık iş değiştiriyorlar.

Başarı için Türkiye’den getirdiğimiz bagajlarımızdan da kurtulmamız lazım. Çabuk sinirlenmek, yalakalık, samimi olmayan yorumlar, ölçüsüz iltifatlar ve fazla duygusal düşünme bunlardan sadece birkaçı. Daha çok okumalı, daha çok araştırmalı, daha çok sorgulamalıyız. Sinirlerimize hakim olmalı, objektif düşünmeli, sükunetle karar vermeliyiz.

Hale hazırda zengin ve başarılı olan Türkler ise onlara bu imkanları sağlayan Amerikan toplumuna sosyal yardım ve katkıda bulunmalı. Örneğin ABD’de yaşayan zihinsel ve fiziksel engellilere eğitim ve istihdam sağlayan, maddi imkanı olmayan başarılı öğrencilere burs veren, tedavisi pahalı hastaların masraflarını karşılayan, bedava sağlık hizmeti veren klinikler açan vakıflar kurmalı. Yani sadece alan değil veren el de olmalıyız ki dinimizin de bir gereğidir bu. İşte o zaman Türkler daha çok tanınacak, bilinecek ve saygı duyulacaktır.
Toplumlar aşağıdan yukarı gelişir. Eğitimli, varlıklı, yardımsever ve kültürlü insan sayımız arttığı zaman ABD’deki Türk toplumunun katma değeri yükselecek ve daha itibarlı hale gelecek. Bu grup Türkiye’nin organik olarak gelişmiş bir lobisi olacak. İşte o zaman ABD’nin 20-30 sene sonraki liderleri bizim çocuklarımızın arasından çıkacak.


Alıntı/Kaynak: https://forumusa.com