20190603

'Çiçek Başlı Kadınlarımız'

YÖRÜKLERDEN DAVET 

Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı ÇOMAKDAĞ, Bafa Gölü ile Milas arasında Beşparmak dağlarının yamacında kurulmuş 350 haneli ve yaklaşık 1100 nüfuslu bir köy. 500 yıllık bir tarihe sahip. Türkiye’de kültürünün yaşatılması gereken beş köyden birisi olarak seçilmiş.

Köyün tarihi 500 yıl öncesine dayanıyor. 500 yıldır bu kıyafetlerle kültürümüzü yaşatmaya devam ediyoruz. Herşeyimiz meşhur. Yağımız, zeytinimiz ve el işi bez bebeklerimiz meşhur” diyor. 60 yaşındaki Ayşe Karapınar ise köyün bez bebeklerinin yeterince tanıtılamamasından üzgün.

“Dış ihracat falan yapamadık. Bir yardımcı olan olmadı. Devlet destek verse her hangi bir ülkeye de satabiliriz.” Derken hayallerinin büyüklüğünü de anlatmış oluyor. 56 yaşındaki Huriye Alkan da ailesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşayanlardan.

 
’Biz burada sadece bez bebek yapmıyoruz. Başa takılan eşarplar, örme bileklikler ve kolyeler de yapıyor ve satıyoruz. Günde dört veya beş tane yapıyorum. Evimin ihtiyaçlarını karşılıyor” diye kaydediyor.

📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...