20190920

✍️ TFF kadın futbolundan vazgeçti


Aydınlık Gazetesi

Türkiye Futbol Federasyonu, 16 ile 18 yaş aralığındaki kadın futbolcuların gelişimlerini sürdürmeleri için oynatılan ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kadın futbol takımlarının katıldığı Genç Kızlar Türkiye Şampiyonası’nı kaldırdı.


BERFİN BAKAY

Sporun, özellikle de futbolun, kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğini kırmasında büyük etkisi var. Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) ise 16 ile 18 yaş aralığındaki kadın futbolcuların maçlarını ‘gerekli verimlilik sağlanmıyor’ gerekçesi ile kaldırması, Türkiye’nin kadın futbolundan vazgeçtiğinin kanıtı niteliğinde. Spor yazarı Cem Zeren, TFF’nin kararını Aydınlık’a değerlendirirken, kadın futboluna gerekli önemin verilmediğini ve kadın futbolundan adeta vazgeçildiğini vurguladı.

Kadın futbolunun ülkemizde diğer kadın branşlarına göre daha kötü durumda olduğunu söyleyen Cem Zeren, bunun en büyük sebeplerinden birinin kamuoyu ve medyanın ilgisizliği olduğunu belirtti. Zeren, sözlerine şöyle devam etti: “Bütün spor dallarında başarılıyız ama futbolda başarısızız. Bunun nedeni de ilgisizlik ve kadın futboluna değer verilmemesi. Futbola ilgi ülkemizde var ama magazinsel anlamda bir ilgi var. Basında yeterli ilgili görmeyince, aileler kız çocuklarını yüzme, voleybol gibi sanki daha ‘kadın’ sporlarıymış gibi olan branşlara yönlendirebiliyorlar.”


SPORCULAR OYNAYACAK TAKIM BULAMIYOR

Oynamayan sporcunun gelişemediğini söyleyen Cem Zeren, “Basketbolda da böyle bir problem var. Alt yaş BGD ligi düzenleniyor ama BGD liginden sonra bir üst kategoride oynayacak takım bulamıyorlar. Çünkü basketbol takımlarının sayısı sınırlı. Sporcular Türkiye’de oynayacak takım bulamıyorlar. Esas futbolda, kadın futbolcuya kendini geliştirecek yaşlarda ligini kapatırsanız bu kadın futbolundan vazgeçtiğiniz anlamına gelir. Dolayısıyla başarı da elde edemezsiniz. Bu karar Türkiye’nin tamamen kadın futbolundan vazgeçtiğinin kanıtıdır” dedi.

‘KADINLAR FUTBOL OYNAMASIN DİYORLAR’

TFF’nin, aldığı bu kararla, kadınların futbol oynamamasını söylediğini dile getiren Zeren, sporun spor olmaktan çıktığını ve olayın artık parayla döndüğünü ifade etti. Zeren, Türkiye’de finansal olarak kadın futbolunun ilgi görmeyeceği ve seyirci çekmeyeceği önyargısı ile maçların yayınlanmadığının altını çizdi. Zeren şöyle devam etti: “Voleybola, basketbola ve diğer branşlara ilgi belli. Aynı ilgiyi kadın futboluna da yansıtmalıyız.”

‘KADINLAR CEVABI SAHADA VERECEKLER’

Kadın sporlarını ikinci plana itme gayretini gösterenlere karşı kadın sporcularımızın gerekli yanıtı her defasında vermeyi başardığını söyleyen Cem Zeren, “Futbolcu kadınlarımız da gerekli yanıtı verecektir. Kadın güreşçilerimiz çok başarılı. Ama kadın güreşçilerimiz için de akla, ahlaka sığmayan yazılar yazılıyordu. Kadınlarımız da minderde gerekli cevabı onlara her zaman verdi. Türk kadın futbolcuları da sahada bunun yanıtını verecektir. Alt yaş ligleri kaldırılmamalı, birinci lig daha popüler hale getirilmeli. TRT üstüne düşen görevi yapmalı ve kadın futboluna da televizyonda yer vermeli. Eğer bunu halktan saklarsanız ilgi olmaz. Futbolda alt liglerin kaldırılması kadınların spor yapmasına bir karşı duruştur” değerlendirmesinde bulundu.

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...