20200104

✍️ Şairin sorumluluğu - Hüseyin Haydar


Şairin sorumluluğu
Hüseyin Haydar

Her seferinde şairin görevinin önemini, şair emeğinin değerini ve şair sorumluluğunun büyüklüğünü dile getiriyoruz. Alman dilinin ve 20. Yüzyılın en büyük yazarlarından Anna Seghers şöyle diyor: “Sanatın gücünü bildiğimiz içindir ki, sorumluluğumuz bu kadar büyük.”

Bu eylemli varoluşun koşullarını şair olmanın altı şartında toplayabiliriz.

İlk olarak Şair, dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir mazluma yapılan işkenceyi kendine yapılıyor saymıyorsa, şair olma sorumluluğunu yerine getiremiyor demektir.

İkinci olarak Şair, kendi yeteneğini yüceltip salt kendinde mutlak bir güç merkezi görerek örgütsüz mücadeleyi seçiyorsa pusulasız, rotasız bir gemi gibi çıkacağı kıyıyı, varacağı menzili arayıp dururken ya kayalara bindirecek ya da karanlıkta yok olur gidecektir.

Üçüncü olarak Şair, toplumun yürek atışlarını kendi yüreğinde hissetmezse, kendi benliğinin içindeki duygularla sınırlı bir alanda yüksek sanat yaptığı vehmine kapılırsa, asla iflah olmayacaktır; şair mezarlığı bunlarla doludur.

Dördüncü olarak Şair, düşmanca saldırıların yıldırıcılığını ve medya algı bombardımanının gürültüsünü aşıp onların üstüne çıkarma çabası göstermiyorsa, sesini duyurmanın yollarını aramıyor, bunun mücadelesini vermiyorsa görevini tam olarak yerine getiremeyecektir.

Beşinci olarak Şair, kendini her şeyin üzerinde görüp halkı ve onun yaşama deneyimlerini dikkate almıyorsa, insanlık tarihine, kendi ulusunun tarihine ve kendi dilinin tarihine ve köklerine uzaksa, onun çağına tanıklığı edilgen, bir film izler gibi ise, şiirleri hastalıktan, sorumsuzluktan kurtulamayacaktır.

Altıncı olarak, Şair, yaşadığı dönemdeki insanlık direnişini, halkların kurtuluş ataklarını, devletlerin bağımsızlık isteklerini ve insanın yaşama sevincini ortaya koyduğu özgürlük mücadelesinde doğrudan yer almıyorsa, sorumluluğunu yerine getiremeyecek ve hem hayatı, hem yapıtları soluk kalacaktır.
...
....

Yazının tamamı için
Alıntı/Kaynak:Aydınlık Gazetesi




📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...